Eski SP ilçe başkanından AKP’ye geçen başkan ile ilgili kritik iddia

Yayın tarihi: 14 Temmuz 2021 Çarşamba 3:57 pm - Güncelleme: 14 Temmuz 2021 Çarşamba 4:00 pm

Saadet Partisi (SP) eski Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, SP’den istifa ederek AKP’ye katılan Ali Suat Akmeşe hakkında önemli iddialarda bulundu. Bozan, Akmeşe’nin rant için istifa ettirildiğini söyleyerek AKP’lilerin Akmeşe’yi ‘ikna’ ettiğini ifade etti.

Saadet Partisi’nden istifa eden Diyarbakır Çüngüş Belediye Başkanı ile Elazığ Yazıkonak Belediye Başkanı AKP’ye katıldı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediye başkanlarına rozet taktı. Böylelikle AKP’ye katılan belediye başkanı sayısı 40’a yükselmiş oldu.

2018 yılında Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde Saadet Partisi’nden Belediye Başkanı seçilen Ali Suat Akmeşe AKP’liler tarafından saldırıya uğramıştı. Saldırının ardından Saadet Partili Fesih Bozan, “Başkanımız partililerimizle birlikte Öğretmen Evi’nde tebrikleri kabul ediyorlar. AKP’li Eski Belediye Başkanı, çocukları ve akrabaları da buraya geliyor ve tartışma çıkıyor. Başkanımıza ve partililerimize kazma ve silahla saldırmışlar. Başkanımız kafasına aldığı kazma darbesiyle yaralandı. 1 partilimiz de silahla yaralandı. Birinin durumu kritik. AKP Genel Başkanı, bakanlar ve Bahçeli yaptıkları konuşmalarda milleti terörize ederek kin ve nefret tohumu ektiler. Bundan cesaret alanlar da ‘teröristlere saldırıyoruz’ diyerek saldırıyorlar. Çüngüş’te ciddi bir rant kaybı olacağı için bu denli saldırganlaştılar. İlçeye gelen parayla hizmet edeceklerine kendi kişisel rantlarına yatırmışlar. Bunu kaybedecekleri korkusu ile saldırmışlar” ifadelerini kullanmıştı.

Saldırı olayında Çüngüş’teki ranta dikkat çeken Fesih Bozan TELE1’e konuştu. Bozan şunları söyledi:

“AKP bütün valisiyle kaymakamıyla il il gezip seçim çalışmalarını etkilemeye çalıştılar. Devletin bütün imkanları AKP lehine kullanıldığı halde birçok yerde başkanlık alamadılar. Başkanlık alamadıkları yerlerde hizmet ve destek noktasında baskı yapmaya başladılar. Diyarbakır’da önceki kayyum 1.5 yıl kaldı ve başkana randevu vermedi. Oradaki kaymakama belediyenin herhangi bir işlemini yapmaması yönünde talimat verildiğini duyduk. Bu baskılarla beraber sandıkta alamadıklarını kayyumlarla aldılar. HDP dışında diğer partilere de baskı yaptılar. İlk önce istifa ettirdiler. Başkanımız istifa edip bağımsız olarak devam etmek istemişti ama ona “Siz buraya gelirseniz daha rahat hizmet imkanları sunarız” demişler. AKP’deki belediye başkanları çeşitli usulsüzlüklerle anılıyor. Buradaki yerel halktan duyduğumuz isimlerin Bursa’da Antalya’da Ergani’de arsa aldıkları söyleniyordu. Çüngüş gibi bir yerde 16 milyon liraya yakın borç bırakılmış. Sandıkta kazanamadıklarını baskı ve kayyumlarla kazandılar.

Bağımsız olarak devam ettiği süreçte de biz arkadaşımızla görüştük. Konuşmalarından anladığım kadarıyla kendisine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum tarafından partiden istifa etmesi noktasında telkinde bulunulmuş. Diyarbakır Valisi de kayyum olarak atandı ve o da kendisiyle “Çalışmak istersen istifa etmen daha sağlıklı olur” dediğini duyduk. Hiç kimse seçildiği partiden istifa edip karşı tarafa kolay kolay geçmez.

Akmeşe’ye saldırıyı gerçekleştiren isim ise şu anda AKP ilçe başkanı.