Eski savcı Adalet Bakanı Gül’e 6 yıl önceki sözünü hatırlattı, Gül: Bu kadar mı kötüyüz?

Yayın tarihi: 11 Kasım 2020 Çarşamba 12:02 pm - Güncelleme: 11 Kasım 2020 Çarşamba 12:04 pm

Eski savcı olan CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, bütçe görüşmelerinde Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün henüz bakan değilken 2014 yılındaki bir sözünü anımsatarak adalete olan güvenin halen çok düşük olmasından yakındı. Bakan Gül ise, “Ya, arkadaşlar bu kadar mı kötüyüz? Ben dört dörtlüktür demiyorum” karşılığını verdi.

Adalet Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün gece görüşülerek kabul edildi. Eski Cumhuriyet savcısı, TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek görüşmelerde söz alarak, “Eğer bir ülkede herkese adalet sağlanacaksa o ülkede bağımsız bir yargıya ihtiyaç vardır. Bugün, Türkiye’nin yargı sorunu yargının bağımsız olup olmadığı noktasında toplanmaktadır. Evet, mahkemeler adalet dağıtabiliyor mu, bu millet yargıya güveniyor mu sorusunu sormak zorundayız” dedi.

ADALET BAKANI’NIN 2014 YILI SÖZÜNÜ ANIMSATTI

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün 2014 yılında AKP Genel Başkan Yardımcısı olduğu dönemdeki “Türkiye’de, maalesef, yargıya güven önceleri yüzde 60, 70’lerdeyken şimdilerde yüzde 20’lerin altına düşmüştür” sözlerini anımsatan Zeybek, “O zaman Antalya Cumhuriyet savcısıydım, sizin bu konuşmanızı da takdirle karşılamıştık ama üzülerek söylüyorum ki: O yıldan bu yıla kadar yargıya güvensizlik konusunda hiçbir değişiklik olmadı, aynı seviyede duruyor, yüzde 20’lerin altında duruyor” dedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ YAPMAK ZORUNDAYIZ

Türkiye’de yargının bağımsızlığına yönelik hiçbir yasa teklifinin bu dönemde gelmediğini belirten Zeybek şunları söyledi:

“Türkiye’de yargıyı 2010 Anayasa değişikliği batırdı, düzeltmek için bir gayret içine girdiğinizi gördük, ama 2017 Anayasa’sı bu batıklığı sürdürme kararı aldı. Eğer yargıyı gerçekten tarafsız, bağımsız kılmak istiyorsanız önce Türkiye’de yapılması gereken Anayasa değişikliğini yapmaktır, yasal değişiklikleri gerçekleştirmektir. Çünkü Türkiye’de yüzde 70’lerde olan yargıya güven eğer yüzde 20’lere düştüyse bunun nedeni 2010 ve 2017 Anayasa değişiklikleridir. Eğer kaldıracaksak, bu yargıyı milletin yargısı yapacaksak, herkese adalet dağıtmasını istiyorsak bu Anayasa değişikliğini yapmak zorundayız.”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş da yargıya duyulan güvenin düşüklüğünden Yargıtay Başkanı’nın da yakındığını anımsattı.

BAKAN GÜL: BU KADAR MI KÖTÜYÜZ?

Adalet Bakanı Gül ise milletvekillerinin sorularını yanıtlarken “Ya, arkadaşlar bu kadar mı kötüyüz? Ben dört dörtlüktür demiyorum” karşılığını verdi. Bakan Gül, yargıya duyulan güvenle ilgili eleştiriler için şöyle konuştu:

“Bu Hukukun Üstünlüğü Endeksi’ni kim hazırlıyor? ABD Barolar Birliği hazırlıyor. Söz konusu endeks, uzman görüşleri, anketlere dayanıyor. Görüşleri kimlerden aldığı belli değil. İsimler, uzmanların isimleri, hangi bilimsel metot uygulandığı belli değil. Aramızda çok değerli akademisyenler var. İçe kapanık bir yöntemle belirleniyor. Henüz en temel insani ihtiyaçların bile karşılanmadığı ülkeler Türkiye’nin önünde gösterilmiş. Bu ülkeleri saymayacağım diplomatik nezaket sebebiyle ama ilgi duyan arkadaşlara verebilirim. Ya, arkadaşlar bu kadar mı kötüyüz? Ben dört dörtlüktür demiyorum. Bu konudaki eleştirileri olumlu karşılıyorum, değerlendiriyorum ama bu hususla alakalı yani OECD’nin yaptığı çalışmada 43 ülke arasında Türkiye 26’ncı sırada yer almakta. Bu hususlarla alakalı, elbette bunlar da veridir, değerlendirilecektir ama ülkemize bu konuda da yargı mensuplarının yarısına yakınının ihraç olduğu, sistemin kendi ayakları üzerinde hukuk çerçevesinde çabaladığı bir yerde bazı olumsuz örnekler, hepimizin de katılmayacağı -kimimizin katılacağı, kimimizin katılmayacağı örnekler üzerinden -yargı hepimizin yargısı- bu konuda bir değerlendirmenin, haksızlığın yanlış olacağını düşünüyorum.”