Eski Pakistan Başbakanı’ndan Salman Rüşdi açıklaması

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2022 Cuma 12:31 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2022 Cuma 12:31 pm

Pakistan’ın eski Başbakanı İmran Han, ABD’de bıçaklı saldırıya uğrayan ‘Şeytan Ayetleri’ kitabının yazarı Salman Rüşdi hakkında açıklama yaptı. Han, Şeytan Ayetleri’nin saldırıyı meşrulaştırmadığını söyledi.

İslam dünyasında büyük tartışma yaratan kitabı ‘Şeytan Ayetleri’ni yazmasının ardından İran’ın eski dini lideri Ayetullah Humeyni tarafından hakkında ölüm fetvası verilen yazar Salman Rüşdi 12 Ağustos’ta saldırıya uğramıştı.

Saldırının ardından kimi kesimlerden saldırgana övgüler gelirken konuya ilişkin olarak Pakistan’ın eski Başbakanı İmran Han da açıklama yaptı. 10 yıl önce yazarın katılacağı etkinliğe katılmayı reddeden ve yazarla tartışması bilinen Han, Guardian’a yaptığı açıklamada saldırıyı ‘korkunç ve üzücü’ olarak nitelendirdi.

Han, ‘Şeytan Ayetleri kitabının İslam dünyasını öfkelendirmesinin anlaşılabileceğini ancak saldırıyı meşrulaştırmadığını’ ifade etti.

Han, şunları söyledi:

“Rüşdi anlıyordu çünkü Müslüman bir ülkeden gelmişti. Kalbimizde Peygamber’ yönelik sevgi, saygı olduğunu biliyor. Bu nedenle ona yönelik öfkeyi anlıyorum ancak bu, yaşananları meşrulaştırmaz”

Salman Rüşdi’yi bıçaklayan saldırgan: Humeyni hayranıyım