Eski Merkez Bankası Başkanı Yılmaz: 35 yıl çalıştım, eksi rezerv görmedim

Yayın tarihi: 5 Aralık 2020 Cumartesi 9:39 am - Güncelleme: 5 Aralık 2020 Cumartesi 9:39 am

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İyi Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, “Merkez Bankası’nda 35 yıl çalıştım. Döviz kıtlığını yaşadım, sıfıra yakın döviz rezervini gördüm ama eksi rezervi hiçbir zaman görmedim, duymadım” dedi.

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İyi Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, Meclis’te Merkez Bankası’nın rezervlerine ilişkin, “Merkez Bankası’nda 35 yıl çalıştım. Döviz kıtlığını yaşadım, sıfıra yakın döviz rezervini gördüm ama eksi rezervi hiçbir zaman görmedim, duymadım” ifadesini kullandı.

Yılmaz, şunları söyledi:

“Döviz rezervi, çok pahalı bir enstrümandır ve bunun oluşması zaman alır. Döviz rezervinin niçin eksi olduğuna baktığımızda, teknik olarak söylenecek çok şey var. 55 milyar doları bulacaksınız, alacaksınız, sıfıra geleceksiniz, sıfır döviz rezerviniz olacak, ondan sonra tekrar döviz almaya devam edeceksiniz. Bu, aslında suç teşkil eden bir iş. Sayıştay denetimlerinde bazı kurumların yaptıkları işlerde yerindelik denetimi yapmaz.

Merkez Bankası dövize müdahale ettiğinde, alış veya satış yönünde müdahale ettiğinde ticaret kurallarına aykırı olarak düşükten döviz satabilir, pahalıdan döviz alabilir. Bu, hedeflenen makro ekonomik amaçlarla uyumludur. O makro hedef çerçevesinde yerindelik denetimi yapılmaz. Fakat şu anda karşı karşıya olduğumuz döviz rezervlerinin eksi 55 milyar dolar olması, tamamen yerindelik denetimini yapmayı gerektiren bir husustur. Burada bir suç işlenmiştir.”

“DÖVİZLER KİME SATILDI, KİM BUNDAN YARARLANDI?”

Merkez Bankası’nın rezervlerinin ekside olmasının yerindelik denetimi yapmayı gerektirdiğini vurgulayan Yılmaz şöyle devam etti:

“Merkez Bankası’nın 22 aylık dönemde sattığı 133 milyar doların hiçbiri ‘Merkez Bankası sattı’ diye görünmüyor. Ama döviz satılıyor, Merkez Bankası’nın bilançosunda döviz rezervinin azaldığı görülüyor. Bu döviz nasıl satıldı, kim tarafından satıldı, niçin satıldı, kim bundan yararlandı? Bu kesinlikle iktidar değiştiğinde araştırılacak ve bunların hepsi teker teker mahkemeye verilecek, hesap sorulacaktır.”

YALÇIN DOĞAN: YENİLİR YUTULUR İDDİALAR DEĞİL

Yılmaz açıklamalarıyla ilgili T24 yazarı Yalçın Doğan bir yazı kaleme aldı. Doğan, Yılmaz’ın, “Merkez Bankası’nın yirmi iki aylık dönemde sattığı 128 milyar doların hiçbirisi, ‘Merkez Bankası sattı’ diye görünmüyor. Görünmüyor ama, döviz satılıyor. Bir şekilde bir mekanizma var. Ertesi gün Merkez Bankası’nın bilançosunda döviz rezervinin azaldığı görülüyor’ (TBMM 3 Aralık 2020 tarihli tutanak, s.22)” açıklamasını hatırlatarak,  “Ne?.. Döviz sattığı nasıl görülmüyor?.. Sattığı halde, neden görülmüyor!.. Bu nasıl iş?.. Nereye gitti, kime satıldı bu dövizler?..” sorularını sordu.

Doğan, yazısında şunları kaydetti:

“Meclis’teki aynı görüşmede CHP milletvekili Akif Hamzaçebi’nin dile getirdiği, bu iş yoksa:

‘Piyasaya sürülen bu 128 milyar dolar kimlere gitmiştir?.. ‘İnsider trading’ dediğimiz, içerden bilgi öğrenen kişilerin bu dolarları alıp almadığını öğrenmek için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ihtiyaç vardır.’ (TBMM tutanak, aynı yerde, s.21).

Komisyon filan elbette kurulmuyor. AKP – MHP ortaklığı bunun araştırılmasını istemiyor, normaldir!..

“İnsider trading”, yani birileri döviz kurunun önce düşeceğini, sonra yükseleceğini öğreniyor. Buna göre, elindeki dövizi yüksek kurdan satıyor. Döviz düştüğünde, sattığı dövizden elde ettiği parayla düşük fiyattan bu kez normal olarak daha fazla döviz alıyor, aradaki farkı zahmete katlanmadan cebe indiriyor.

Bunu milyon ve milyon dolarlarla yapınca, kısa sürede, bazen on, on beş gün içinde, hiç üretim yapmadan, emek harcamadan dünyanın parasını kazanıyor. Çok karlı bir iş!..

Hamzaçebi ekliyor:

“Eğer her şey şeffaf olsaydı, Merkez Bankası döviz satışlarını ihaleyle yapardı. Kamu bankaları aracılığıyla yapılan satışlar ihalesiz yapılmıştır. Nasıl yapılmıştır, bu bilinmemektedir.”

Yenir yutulur iddialar değil.

AĞBAL BİLGİ VERECEK

İddialar karşısında AKP milletvekili Cevdet Yılmaz sade suya tirit türünde yanıt veriyor:

“Bunlar dayanaktan yoksun, suçlayıcı değerlendirmelerdir. Kurumlarımızın yıpratılması yanlıştır. Kurumlarımızın daha güçlü olarak, yola devam etmeleri gerekiyor. Merkez Bankamız da, görevini kanunda öngörüldüğü şekilde gerçekleştiriyor.”

Cevdet Yılmaz ekliyor:

“Merkez Bankamızın yeni Başkanı ekibiyle gelip, Plan ve Bütçe Komisyonunda detaylı sunum yapacak.” (TBMM tutanak, aynı yerde, s.26).

Ne kadar iyi!..

Naci Ağbal’ın o sunumunu ve komisyondaki tartışmaları Meclis TV keşke canlı olarak yayınlasa!.. Gerçeği hep birlikte öğrensek!..

YAZININ TAMAMI