Eski Merkez Bankası Başkanı: Kış çok zor geçecek, hazırlıklı olalım

Yayın tarihi: 25 Eylül 2021 Cumartesi 8:44 am - Güncelleme: 25 Eylül 2021 Cumartesi 9:25 am

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası’nın sürpriz faiz indirimi için “Hepimiz kaybettik” dedi, ‘yüksek enflasyon, düşük büyüme, hayat pahalılığı, yapılamayan yurtlar, ödenemeyen faturalara’ hazırlık çağrısı yaptı.

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası’nın 100 baz puanlık sürpriz faiz indirimine ilişkin konuştu. Yılmaz, faiz indiriminin Merkez Bankası’nın kararı olmadığını, ‘yukarıdan gelen talimatla’ faizin düşürüldüğünü söyledi.

Sözcü’nün haberine göre, Yılmaz “Eski bir merkez bankacı olarak talimat kelimesini kullanmaktan utanç duyuyorum ama maalesef gerçek bu. Faizlerin bu şekilde düşürülmesi akla ziyan. Zaten piyasa bu yanlışa hemen tepkisini verdi. Sonuçta hepimiz kaybettik. Artık yüksek enflasyon, düşük büyüme, hayat pahalılığı, yapılamayan yurtlar, ödenemeyen faturalara hazırlıklı olalım” dedi.

Yılmaz, zamansız faiz indirimi yüzünden enflasyonun yükseleceğini, elektrik, doğalgaz ve akaryakıta zam yağacağını, faturaların kabaracağını, kış aylarının da çok zor geçeceğini söyledi. Öğrenci yurdu yapılabilecek paraların bile faize akacağını belirten Yılmaz, “Hükümet herhalde anketlere bakıp seçilemeyeceğini anlayınca ekonomiyi daha da zora sokmaya çalışıyor. Ancak boşuna. Aklı selim yönetim gelince tüm bu akıl dışı işler biter” dedi.

Yılmaz, “Ekonomiyi deney tahtasına dönüştürdüler. bunlar yanlış yapmanın tahsilini almışlar. Faiz enflasyonun sebebi diye uydurdukları saçma teoriyi kanıtlamak için ülkenin 128 milyar dolarını yediler, bitirdiler” tespitinde bulundu.

Yılmaz, önümüzdeki dönemde Merkez’de yeni bir başkan değişikliği olup olmayacağı tartışmalarına, “Başkan değişse bir felaket, değişmese başka felaket. Güven kalmadı ki. Kim gelirse gelsin faydalı işler yapma şansı yok” diye konuştu.

Faiz kararıyla Orta Vadeli Program’ın (OVP) bir ay içinde ‘çöp’ olduğunu söyleyen Yılmaz, Merkez Bankası’nın bu dönemde önce yukarıdan gelen talimatı yerine getirip sonra gerekçe ürettiğini ifade etti. Para Politikası Kurulu kararında çok sayıda riskin sıralandığına dikkat çeken Yılmaz, “O kadar riski arka arkaya sıralayıp sonra da faizi indirmek akla ziyan” ifadesini kullandı.

Merkez Bankası faizi indirdi, dolar uçtu

Ekonomistler, Merkez’in sürpriz kararını değerlendirdi: ‘Korkulan oldu’