Eski Kızılay Başkanı Küçükali: Şirketleşme Kızılay’ı sivil inisiyatiften çıkardı

Yayın tarihi: 26 Şubat 2023 Pazar 1:43 pm - Güncelleme: 26 Şubat 2023 Pazar 1:49 pm

Kızılay’ın holding statüsüne sokulması nedeniyle alt şirketi Çadır ve Tekstil’in Ahbap Derneği’ne çadır sattığını açıklayan Eski Kızılay Başkanı Tekin Küçükali, “Kızılay’ın alanda çadır kurma yetkisi de alınmış. Dünyada başka örneği yok” dedi.

40 binden fazla kişinin öldüğü deprem felaketinde Ahbap Derneği’nin Kızılay’dan 2050 adet çadır aldığı öğrenildi. Kızılay’ın çadır satması tartışmaya neden oldu. TELE1’e konuşan eski Kızılay Başkanı Tekin Küçükali, Kızılay’ın sivil inisiyatiften çıkartılıp holdingleştirilmesi nedeniyle prosedür gereği çadır sattığını açıkladı.

Küçükali, Kızılay’ı artık sadece çadır üretip satma yetkisine sahip olduğunu belirterek, “Üretim yapıp AFAD’a satıyor Dünyada örneği yok bu prosedür bizde var” dedi.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın tepe şirket Kızılay Holding ile beraber toplam 12 şirketten 3 asgari ücret üzerinden maaş aldığını hatırlatarak şunları dile getirdi:

“TİCARİ MAKSATLA KURULDIĞI İÇİN ELLERİNDEKİ ÜRÜNLERİ SATABİLİYOR”

“Yeni uygulamaya göre Kızılay’da birimlerin tamamı anonim şirket oldu. Bu anonim şirketler, ticari maksatla kurulduğu için ellerindeki ürünleri satabiliyor. Bunlardan biri de Çadır A.Ş. 11 anonim şirket var. Bunlarında hepsinin toplandığı Kızılay Holding var. Kızılay’ın alanda çadır kurma yetkisi de alınmış. Kızılay sadece çadır üretiyor ve satıyor.

“DÜNYADA BAŞKA ÖRNEĞİ YOK”

Üretim yapıp AFAD’a satıyor Dünyada örneği yok bu prosedür bizde var. Her şirketin yönetim kurulu başkanı Kerem Kınık. Tepe şirket Holding dahil 12 tane şirketten 3 asgari ücret üzerinden maaş alıyor.

“SİVİL İNİSİYATİFTEN ÇIKARDI”

O zamanlar bunu söylediğimiz de insanlar bunu dikkat almamıştı. Şirketleşme Kızılay’ı sivil inisiyatiften çıkardı. Niye ahbap çıktı ortaya çünkü sivil inisiyatif. Kızılay dernek statüsünde gözüküyor ama hükümetin bütün kuruluşlarına yardımcı olan bi kuruluş. Uluslararası platformda da doğrudan doğruya devleti temsil eden kuruluş. neye göre? Cenevre konvansiyonlara göre statüsü var. Demek ki ne resmi ne sivil. Ama dışarıda sivil gözüküyor. Siz sivil inisiyatifi otoritenin altına sokarsanız birikmiş olan akıl yok olur. Sonra insanlar bilmem ne cemaatini arar ahbap’ı arar, onu bunu arar. Devlet para toplamaz aslında. Ama iş böyle oldu. Her şey gibi bu işte böyle bir duruma geldi.”

AHBAP Kızılay’dan çadır aldığını doğruladı