Eski Kazakistan Başbakanı gözaltına alındı

Yayın tarihi: 8 Ocak 2022 Cumartesi 10:23 am - Güncelleme: 8 Ocak 2022 Cumartesi 12:06 pm

Kazakistan‘da LPG’ye yapılan zamlar sonrası 2 Ocak’ta başlayan protestolar sürüyor. Hükümetin istifa ettiği ülkede protestolar sürerken, eski Kazakistan Başbakanı ve Ulusal Güvenlik Başkanı Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Karim Masimov ‘devlete ihanet’ suçlamasıyla gözaltına alındığı bildirildi.

Eski Kazakistan Başbakanı ve Usal Güvenlik Başkanı Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Karim Masimov ‘devlete ihanet’ suçlamasıyla gözaltına alındı.Eski Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Karim Masimov’un ‘devlete ihanet’ şüphesiyle gözaltına alındığı bildirildi. Açıklamada, söz konusu suçu işlediği şüphesiyle Masimov’un gözaltına alındığı duyuruldu.Masimov’un soruşturmada gözaltına alınan diğer şahıslarla birlikte geçici tutuklama merkezine yerleştirildiği kaydedildi.

2016’da göreve getirilen Karim Masimov, LPG fiyatının artması nedeniyle başlayan, ülkenin batı ve güney şehirlerine yayılan protestolar nedeniyle 6 Ocak’ta Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in kararıyla Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanlığı görevinden alınmıştı. Eski Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in yeğeni Samat Abiş de Ulusal Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcılığı görevinden uzaklaştırılmıştı.

Nevşin Mengü: Nazarbayev ve ailesi Kazakistan’dan ayrıldı

 

Kazakistan’da son durum: Rusya’yı yardıma çağıran Kazakistan Cumhurbaşkanı’ndan ‘Vur emri’

PROTESTOLAR NASIL BAŞLADI?

Eylemleri tetikleyen petrol zengini Mangistau’da LPG fiyatlarına zam yapılması oldu. Mangistau başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde motorlu araçların yüzde 90’dan fazlası LPG ile çalışıyor.

Doğal kaynaklar açısından zengin olan ülke, ihracat karşılığı daha fazla kâr ettiği gerekçesiyle hidrokarbon ürünleri yurt dışına pazarlıyor ve bu da ülke içinde fiyatların artmasına yol açıyor.

Hükümetin eylemcilerin istekleri doğrultusunda fiyatları düşürmesine karşın, protestolar sürdü.

Kazakistan’da Telegram, Signal ve WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamaları kullanılamıyor.

Eylem haberlerinin yer aldığı iki internet sitesi kapatıldı.

Gösterilerin başladığı petrol zengini Mangistau bölgesindeki Zhanaozen kentinde 2011 yılında, güvenlik güçleri, maaşlarının artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle greve giden petrol işçilerinin eylemine müdahale etmiş, 14 kişi yaşamını yitirmişti.

Bu müdahalenin, Kazakistan’ın 1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazanmasından sonra ülkede yaşanan en kanlı olay olduğu bildiriliyor.

Yaklaşık 30 yıl boyunca ülkeyi yöneten kurucu lider Nursultan Nazarbayev 2019’de devlet başkanlığından ayrılmış, yerine onun desteklediği Kasım Cömert Tokayev seçilmişti.

81 yaşındaki Nazarbayev devlet başkanlığından ayrılmasına rağmen ülke yönetiminde hâlâ etkin.

Nazarbayev, “Ulusun Lideri” sıfatıyla yargı muafiyeti gibi bir dizi ayrıcalığa sahip.

Hükümet yanlısı gazetecilerden Yerbol Yedilov’un “Yerbol Online” adlı Telegram kanalında paylaştığı görüntülere göre protestocular Nazarbayev’in memleketi olan Taldıkurgan’da Nazarbayev’in bir heykelini yıktı.

Kazakistan’da son durum: Rusya’yı yardıma çağıran Kazakistan Cumhurbaşkanı’ndan ‘Vur emri’