Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye hapis cezası

Yayın tarihi: 1 Mart 2021 Pazartesi 5:22 pm - Güncelleme: 1 Mart 2021 Pazartesi 5:25 pm

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yolsuzlukla suçlandığı ‘telekulak’ davasında 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

AFP’nin aktardığı habere göre, Fransa’da eski Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin yargılandığı yolsuzluk davası sonuçlandı. Mahkeme Sarkozy’e iki yılı tecil edilmiş toplam üç yıl hapis cezası verdi. Hakim, Sarkozy’nin bir yıllık cezasını evinde elektronik kelepçeyle geçirebileceğini belirtti.

Geçen yıl aralık ayında görülen duruşmada savcılık, ifadesinde kendisine karşı açılan soruşturmalar hakkında bilgi edinmek için eski yargıç Gilbert Azibert’e rüşvet vermek dahil tüm suçlamaları reddeden Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy için 2 yılı tecil edilmiş 4 yıl hapis istemişti.

Sarkozy, kendisine karşı açılan davalarla ilgili gizli bilgilere ulaşmak için avukatı aracılığıyla, yargıç Gilbert Azibert ile yolsuzluk paktına girmekle suçlanıyordu.

“2007’de cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını yürütmek için o zamanki Libya lideri Muammer Kaddafi’den yasa dışı maddi destek aldığı ve kampanyayı bu destekle yürüttüğü”ne dair suçlamalar nedeniyle açılan soruşturmalarda, Sarkozy’nin avukatı Herzog’un Sarkozy ile iletişim için özel bir hat açtığı keşfedilmişti.

Telekulak davası suçlamaları, “Paul Bismuth” denilen hatta kaydedilen konuşmalara dayanıyor. Konuşmalarda Sarkozy, Temyiz Mahkemesinin 2007’deki seçim kampanyasında Fransa’nın en zengin kadını, L’Oreal’in varisi Liliane Bettencourt’tan 150 bin euro bağış kabul ettiğine yönelik iddiaları dikkate almamasını istiyor.

Sarkozy, 2007’de cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını yürütmek için o zamanki Libya lideri Muammer Kaddafi’den yasa dışı maddi destek aldığı ve kampanyayı bu destekle yürütmekle suçlanıyor.