Eski CHP İstanbul Başkanı Canpolat beraat etti

Yayın tarihi: 3 Kasım 2021 Çarşamba 3:48 pm - Güncelleme: 3 Kasım 2021 Çarşamba 3:48 pm

Eski CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun açtığı hakaret davasından beraat etti.

Eski CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat; il başkanı olduğu dönemde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı sarf ettiği sözlere verdiği yanıt gerekçe gösterilerek hakkında açılan hakaret davasında beraat etti.

Eski CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat hakkında; 2016 yılında il başkalığı görevinde olduğu dönemde, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun TOBB Genel Kurulu’nda konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı sarf ettiği sözlere verdiği karşılık üzerine “hakaret” davası açılmıştı. Yargılama sürecinin sonunda, Canpolat hakkında beraat kararı verilmişti. Karara yapılan itiraz kabul edilmiş ve Canpolat hakkındaki yargılamanın yeniden başlamasına karar verilmişti.

Yeniden başlayan yargılamanın ilk duruşması, bugün; Ankara 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Ankara 22. Asliye Ceza Mahkemesi, Canpolat’ın hakaret suçlamasından beraatine karar verdi.

“BURAYA GELMEK BİLE DOĞRU DEĞİL”

Duruşmanın ardından, Ankara Adliyesi önünde acıkama yapan Canpolat, şunları söyledi:

“Bugün buraya gelmenin bile doğru olmadığını belirtmek istiyorum. İl Başkanlığı dönemimde Yassıada’yı beton adasına dönüştürdükleri bir dönem vardı. O dönem bizim çevre komisyonunun, yaklaşık 650 çevre konusunda duyarlı olan dernek başkanıyla birlikte Yassıada’nın betonlaşmaması için Yassıada’ya bir çıkarma yapmıştık o dönem.

Ondan birkaç gün önce TOBB’da Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu çok güzel bir konuşma yapmıştı. Bu konuşmasında TOBB başkanını eleştirmişti. ‘Siz laikliğe bile sahip çıkmadınız, demokrasiye sahip çıkmadınız. TÜSİAD kadar olamadınız’ dediğinde toplantı bittikten sonra TOBB başkanı bir basın toplantısı yaptı.

“HAKARETE CEVAP VERDİK”

Genel Başkanımıza, ‘Bir sonraki sene gelin TOBB’da aday olun. Boyunuzun ölçüsünü alırsınız’ gibi çok ağır bir hakarette bulunmuştu. Biz de genel başkana yapılan bu hakarete cevap verdik. Yassıada’ya gittik ki Yassıada zaten TOBB’a peşkeş çekilmiş. Mercan yataklarının yeri, Osmanlı’nın, Roma’nın tarihsel kültürünün yaşadığı bölge, onlarca caminin, kilisenin olduğu yer, çevre doğanın tamamen katledildiği bir dönemde biz bir tercih yaptık.

“YASSIADA’YI BETON YIĞININA DÖNÜŞTÜRDÜLER”

TOBB Başkanı o dönem mevcut olan iktidara her türlü yalakalığı yapmanın mücadelesini verdiğini söylemiştik o dönemde. Onun davasını bugün, burada görmüş olduk. Sonuçta şunu söylüyoruz. Biz, doğayı savunduk, kurtu böceği savunduk. Balığın, hayvanların haklarını savunduk. İnsan haklarını savunduk. Demokrasiyi savunduk. Kısaca Yassıada, tarihimizde bir kara lekenin olduğu bir adadır. Adnan Menderes ve arkadaşlarının demokrasi adına asıldığı bir yerdir. Adnan Menderes ve arkadaşlarının kemikleri sızlıyor dedik o dönemde. Adnan Menderes ve siyasetinin arkasına sığınanlar, o bölgeyi beton yığınına dönüştürdüler. TOBB başkanı da onlardan bir tanesiydi.

“HALA HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNAN YARGIÇLAR VAR”

Hem Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği’nde alınan arazilerin nasıl imara açıldığını gördük. TOBB’un paralarının kimlere, nerelere peşkeş çekildiğini biliyoruz. Artık Türkiye yeni bir sürece girdi. Bu yeni süreçte, önümüzdeki yüzyıl, iki yüz yıl demokrasiyle taçlandırılacak. Artık ülkemizin yeniden demokrasiyle, cumhuriyet değerleriyle, Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleriyle buluşacağı bir yıl olacaktır. Bugün mahkemenin verdiği karar, beraatla sonuçlanmış oldu. Türkiye’de hala hukukçuların olduğu, hukukun üstünlüğünü savunan yargıçların olduğunu görebiliyoruz.”

Yassıada’ya inşa edilen 125 odalı otel kapılarını açtı: ‘Şimdi anlaşıldı’