Eski başkanların yargılanmasına ‘evet’ izni çıktı

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2021 Çarşamba 1:41 pm - Güncelleme: 4 Ağustos 2021 Çarşamba 1:41 pm

Meksika’da eski başkanların yargılanmasına “evet” izni çıktı. Yapılan referanduma katılım oranının yüzde 40’ın altında kalması sebebiyle sonuç geçerli olmayacak.

Meksika’da halk, devlet başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un partisi Morena, Ulusal Yenilenme Hareketi tarafından desteklenen bir referanduma katılım gösterdi. Halk, ülkenin 5 eski devlet başkanının yargılanmasının gerekip gerekmediğine karar vermek için yapılan referandumda geçtiğimiz pazar günü sandık başına gitti.

Referandum sonrası Ulusal Seçim Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, ülke çapında açılan bin 830 seçim merkezinde kurulan 57 bin 77 sandıkta gerçekleşen halk oylamasında tüm oyların sayılarak kesin sonucun belirlendiği ifade edildi.

Referanduma katılan seçmenlerin yüzde 97,72’sinin “Evet”, yüzde 1,54’ünün “Hayır” oyu verdiği açıklandı. Ancak seçimlere katılım yüzde 10’larda kaldı.

Meksika anayasasına göre, referandumun geçerli olması için katılımın en az yüzde 40 olması gerektiği göz önünde bulundurulursa yüzde 10 civarı gerçekleşen katılım nedeni ile referandumun sonuçlarının geçerli olması bekleniyor.

Devlet Başkanı Obrador, halk oylamasına katılanları tebrik ederek, “Pazar günkü halk oylamasının sonuçlarından memnunum. Ayrıca tarihimizde kayıtlı hiçbir referanduma bu kadar çok insan katılmamıştı. Sonuçlar bağlayıcı olsun ya da olmasın çok önemli” dedi.