EŞİK’ten Meclis’e ‘kuşkulu kadın ölümleri araştırılsın’ çağrısı

Yayın tarihi: 28 Mayıs 2021 Cuma 12:46 pm - Güncelleme: 28 Mayıs 2021 Cuma 12:46 pm

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Meclis’e Yeldana Kaharman’ın şüpheli ölümünün Adalet ve İçişleri Bakanlarına sorulması çağrısı yaptı.

EŞİK, TBMM Kadına Yönelik Şiddet Araştırma Komisyonu’nun gerçekleştirdiği toplantıda Sedat Peker’in Yeldana Kaharman ile ilgili tecavüz ve cinayet iddialarının açıklığa kavuşturulması için ilgili bakanlıkların komisyona davet edilmesini talep etti.

Yeldana Kaharman, Elazığ’da 28 Mart 2019 tarihinde evinde ölü bulunmuştu. Kazakistan uyruklu Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Kaharman‘ın ölümünden eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın AKP’li milletvekili oğlu Tolga Ağar sorumlu tutulmuş otopsi raporları paylaşılmıştı. Kaharman hakkındaki haberlere erişim engeli getirilmişti.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, yayınladığı videolarda soruşturma dosyası intihar olarak kapatılan Kaharman’ın tecavüze maruz kaldığı ve katledildiği iddialarını gündeme getirmişti.

BAKANLIKLARA DAVET

Bu gelişmeler üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’nin komisyon üyesi milletvekilleri EŞİK’in talebini içeren 3 ayrı dilekçeyi komisyona sundu, Adalet ve İçişleri Bakanlarının komisyona davet edilerek bilgi vermesini istedi.

Komisyonun bugünkü toplantısına katılan muhalefet partilerinden milletvekilleri Aysu Bankoğlu, Gamze Taşcıer Neslihan Hancıoğlu, Suzan Şahin (CHP), Filiz Kerestecioğlu, Semra Güzel (HDP), Şenol Sunat (İYİ Parti), Komisyon Başkanı Öznur Çalık’a verdikleri dilekçelerle Adalet ve İçişleri Bakanlarının özel olarak Kaharman’ın ölümü ile ilgili olarak bilgi vermek üzere komisyona davet edilmesini talep etti. 3 parti de dilekçelerinde, konunun İçişleri ve Adalet Bakanlıklarının komisyonda yapacakları genel sunumlarla geçiştirilmemesi gerektiğinin altını çizdi ve özel gündemli toplantı yapılarak; bilgi vermesi için Adalet ve İçişleri Bakanı’nın bizzat davet edilmesini istedi.

EŞİK son olarak Meclisi, Şiddetin Nedenlerinin ve Çözüm Yollarının Araştırılması Komisyonu’nu tüm kuşkulu kadın ölümlerini mercek altına almaya; Kaharman başta olmak üzere ekonomik ve siyasal olarak nüfuzlu kişilerle ilgili cinsel saldırı ve cinayet iddialarının üzerinin kapatılmaması, olayların aydınlığa kavuşturulması, faillerin ve soruşturmaların kapatılmasında rolü olanların cezalandırılmaları için gerekli girişimlerde bulunmaya çağırdı.

Elazığ Başsavcılığı’ndan Sedat Peker’in ‘Yeldana Kaharman’ iddiasına açıklama

Yeldana Kaharman’ın şüpheli ölümüyle ilgili haberlerin erişime engellenmesi haberlerine de engelleme