Ermenistan’dan, Türkiye’ye kara sınırını açma teklifi

Yayın tarihi: 15 Nisan 2022 Cuma 4:27 pm - Güncelleme: 15 Nisan 2022 Cuma 4:27 pm

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Vahan Hunanyan, Türkiye’ye kara sınırını diplomatik pasaporta sahip kişiler için açmasını teklif ettiklerini, ancak Türkiye’nin teklifi ertelediğini söyledi.

Armenpress Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Hunanyan, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun görüşmelerin artık Ermenistan’da veya Türkiye’de yapılması gerektiği, Erivan yönetimini bu konuda cesur davranmadığı yönündeki açıklamalarına ilişkin, Türkiye’ye kara sınırını diplomatik pasaporta sahip kişiler için açmasını teklif ettiklerini, ancak teklifin ertelediğini ifade etti.

“CESUR ADIMLAR ATILMALI”

Agos’un haberine göre Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Vahan Hunanyan şu açıklamalara yer verdi:

Daha önceki normalleşme girişimlerinde Ermenistan ve Türkiye’de hem müzakereciler düzeyinde hem de Cumhurbaşkanları düzeyinde görüşmeler oldu. Ancak bildiğiniz gibi sonuç vermedi. Demek istediğim, çözüme ulaşma siyasi iradesi ve net somut adımlar atmaya hazırlı olmak önemlidir. Biz ikisini de gösteriyoruz ve aynısını Türkiye’den bekliyoruz. Bir irade varsa, buluşma yeri tamamen teknik bir konu haline gelir.

Ayrıca özel temsilcilerin Ermenistan ve Türkiye’de görüşmelerde bulunma teklifi Türkiye’nin algısıyla sürecin tamamen ikili olduğunu kanıtlıyor. Bu durumda Türkiye yetkililerinden neredeyse her hafta Azerbaycan ile koordineli bir şekilde süreci ilerlettikleri yönünde açıklamalar duymasaydık mantıklı olurdu.

Ermeni tarafı, cesur adımlar atılması gereğine tamamen katılıyor. Dışişleri Bakanı’nın Antalya Diplomatik Forumu’na katılımı ve  ekonomik ambargonun kaldırılması da dahil olmak üzere ilerlemeye hazır olduğumuzu defalarca gösterdik. Ermenistan ile Türkiye arasındaki uçuşların yeniden başlaması da önemli bir ikili adımdı.

İlerlemenin tek yolunun sürekli net adımlar atmak olduğuna inanıyoruz. Örneğin ilk etapta Türkiye tarafına diplomatik pasaport sahiplerine kara sınırını açmasını teklif ettik ancak Türk tarafı gecikiyor. Bunun küçük ama somut ve en önemlisi bir mantıklı adım olacağını düşünüyoruz. Umuyoruz ki bu konuda bir sonuca ulaşmak mümkün olacaktır.