Ermenistan teslim olmuştu! Rus barış gücü yola çıktı

Yayın tarihi: 10 Kasım 2020 Salı 9:04 am - Güncelleme: 10 Kasım 2020 Salı 10:00 am

Rusya Savunma Bakanlığı, Azerbaycan ile Ermenistan arasında varılan anlaşma gereği Dağlık Karabağ’a yerleştirilecek Rus barış gücü birliklerinin yola çıktığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ulyanovska Havaalanı’ndan İl-76 model askeri kargo uçaklarıyla 1960 asker, 90 zırhlı ve 380 araçtan oluşan Rus barış gücünün Dağlık Karabağ’a gönderildiği belirtildi.

Paşinyan: Savaşı bitirmek için Rusya ve Azerbaycan liderleriyle bir bildiri imzaladım

Merkez Askeri Bölgesi’nden 15. motorize birliklerin bölgeye sevk edildiği kaydedilen açıklamada, Rus askeri birliklerinin, tarafların anlaşmalara uyumunu izleyeceği, Dağlık Karabağ’daki temas hattı ve Laçin koridoru boyunca gözlem noktaları kurulmasının planlandığı hatırlatıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gece 00:00’dan (TSİ) itibaren ateşkes başladığını ve bölgede Rus barış gücünün görev yapacağını duyurmuştu.

Ermenistan Devlet Başkanı Nikol Paşinyan’dan Karabağ kararı: Bizim için inanılmaz acılı

ANLAŞMADA NE VAR?

Ermenistan’ın bölgeden çekilmesine paralel olarak Rusya bölgeye hafif silahlı 1960 asker ile 90 zırhlı personel aracı gönderecek. Rusya barış gücü beş yıllığına bölgeye konuşlanacak, tarafların 6 ay önceden itiraz etmemesi durumunda beş yıl daha kalacak.

Kerbecer 15 Kasım, Ağdam 20 Kasım, Laçin ise 1 Aralık’a kadar Azerbaycan’a teslim edilecek.

Aliyev, anlaşmanın beşinci maddesi kapsamında bölgede hem Rusya hem de Türkiye askerlerinin barış gücü görevinde bulunacağını, Türkiye’nin resmen bu bölgenin geleceği ve ateşkeste rol oynayacağını söyledi. Ancak, imzalanan anlaşmada Türkiye askerlerine dair bir ifade bulunmuyor. Aliyev, Türkiye askerlerinin ateşkesi gözlemlemek için kurulacak bir merkezde bulunacağını belirtti.

Dağlık Karabağ ve çevresinde yerlerinden edilmiş siviller, BM Sığınmacılar Yüksek Komiserliği gözetiminde evlerine geri dönecek. Anlaşma kapsamında esirler karşılıklı olarak takas edilecek.