Ermenistan’da darbe girişimi

Yayın tarihi: 25 Şubat 2021 Perşembe 11:18 am - Güncelleme: 25 Şubat 2021 Perşembe 5:49 pm

Azerbaycan’a karşı Karabağ’da yenilen ve topraklardan geri çekilen Ermenistan’da sular durulmuyor. Siyasi krizin giderek derinleştiği Ermenistan’da ordu Başbakan Paşinyan ile hükümetinin istifasını talep etti. Paşinyan destekçilerini başkent Erivan’ın merkezinde toplanmaya çağırdı, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu. Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı’ndan ise, “Paşinyan’a istifa çağrısı hakkındaki pozisyonumuzu teyit ediyoruz. İstifa çağrısı bir baskı neticesinde yapılmamıştır” açıklaması geldi.

Yıllardır işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ’dan çok büyük kayıplarla ayrılan Ermenistan’da geçen yıl başlayan siyasi gerilim ve kaosa ordu müdahale etme kararı aldı.

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetinin istifa etmesi çağrısında bulundu. Interfax haber ajansının “acil” koduyla servis ettiği gelişme bölgede tansiyonu yükseltti.

Azerbaycan karşısında alınan hezimet sonrasında üzerinde istifa baskısının arttığı Paşinyan konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Paşinyan, “Silahlı Kuvvetler’in istifa çağrısında bulunması bir askeri darbe girişimidir” dedi. Paşinyan destekçilerini başkent Erivan’ın merkezinde toplanmaya çağırdı.

MEGAFONLA SOKAĞA İNDİ

Yaşanan gelişmenin hemen ardından kendi destekçilerini Erivan merkezine davet eden Paşinyan, eline megafon alarak sokağa indi. Yanına oğlunu da alan Paşinyan kolluk kuvvetlerinin kurduğu abluka altında yürüyüşünü gerçekleştiriyor.

KORTEJDEKİ KALABALIK HER GEÇEN SANİYE ARTIYOR

Kendisine destek veren vatandaşları da yanına alan Paşinyan, korteji kalabalık bir hale getirdi. Öte yandan Paşinyan’ın yanında ordu mensuplarının olduğu da görüldü. Yürüyüşe katılanların sayısı her geçen saniye artış gösteriyor.

ERMENİSTAN GENEL KURMAY BAŞKANLIĞI: İSTİFA ÇAĞRISI BİR BASKI NETİCESİNDE YAPILMAMIŞTIR

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Pozisyonumuzu teyit ediyoruz. İstifa çağrısı bir baskı neticesinde yapılmamıştır” denildi.

TÜRKİYE’DEN KINAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan’da ordunun Başbakan Nikol Paşinyan ve hükûmetinin istifasını istemesini kınadığını söyledi. Çavuşoğlu, “Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ya da darbe girişimlerine karşıyız” dedi.

ALİYEV’DEN AÇIKLAMA

Ermenistan’daki krize ilişkin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’den ilk açıklama geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’ndan aktarılan açıklamaya göre Aliyev, “Ermenistan hiç bu kadar kötü ve acınası durumda olmamıştı. Bu durumdan Ermenistan’daki yöneticiler sorumludur” dedi.

RUSYA’DAN AÇIKLAMA

Rusya’dan Ermenistan’daki darbe girişimi için ilk açıklama: Durum endişe verici, konu Ermenistan’ın iç meselesidir.

NE OLMUŞTU?

27 Eylül’de Azerbaycan ile Ermenistan arasında gerilim patlamıştı… Taraflar birbirini bölgeye saldırmakla suçlarken, yaşanan gerilimi masa başında çözmek için uluslararası çaba sarf edildi.

Fakat taraflar masaya oturmasına rağmen çatışma ve ölüm devam etti. Ermenistan ordusu, başta Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti Gence olmak üzere birçok yerleşim birimine saldırdı.