Erman Toroğlu hakkında suç duyurusu: “Romanlardan kırmızı kart yedin”

Yayın tarihi: 11 Ocak 2021 Pazartesi 3:38 pm - Güncelleme: 11 Ocak 2021 Pazartesi 3:39 pm

Futbol yorumcusu ve eski hakem Erman Toroğlu hakkında katıldığı bir televizyon programında kullandığı Romanlar’a yönelik kullandığı ırkçı sözler nedeniyle CHP’li Milletvekilleri ile bazı Roman Dernekleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

CHP Milletvekilleri ile Marmara Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Sinan Karaca Öztürk, Hadımköy Roman Dernekleri Başkanı Doğukan Nafiz Öztürk, Büyükçekmece Dernek Başkanı Kadir Evzi ve bir grup vatandaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına, Erman Toroğlu ve televizyon kanalı yetkilileri hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılamadan” suç duyurusu dilekçesini başsavcılığa sundu.

“ROMANLARDAN KIRMIZI KART YEDİN”

Daha sonra İstanbul Adalet Sarayı önünde yapılan basın açıklamasına CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purcu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Roman dernek temsilcileri ile Roman müzisyenler Kobra Murat ve Balık Ayhan katıldı.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purcu, burada yaptığı açıklamada, “Erman Toroğlu’nun konuşması sırasında çingene tabirini aşağılarcasına kullanması ve çingene yerine dilenci ifadesi ile düzeltmeye çalışması Roman vatandaşlarımızı derinden üzmüş ve yaralamıştır” dedi.

“Romanlardan kırmızı kart yedin. Sana yakışmadı Toroğlu” diyen Purcu, şöyle devam etti:

“Toroğlu’nun bu ifadeleri programda sarf etmesinin ardından çok sayıda Roman vatandaşımız hem TV kanalına hem milletvekillerine hem Roman sivil toplum kuruluşlarına eleştirilerini, kınama mesajlarını iletmişlerdir. Yıllardır TV ekranlarında, programlarda konuşma yapan tanınırlığı yüksek bir kimsenin bölesine ayrımcı, ırkçı, aşağılayıcı bir dil kullanmasını kabul etmiyoruz”

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise, Erman Toroğlu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını söyleyerek, “Roman kardeşlerin onur, şeref ve haysiyetiyle oynadıkları için” şikayet ettiklerini söyledi.

TOROĞLU NE DEMİŞTİ?

A Spor canlı yayınında Gaziantep FK’nin teknik direktörü Marius Sumudica’nın külup başkanı ile ücreti konusunda yaşadığı atışma üzerine yorum yapan Erman Toroğlu, “O teknik adam var ya tam tiyatro. Böyle bir tiyatro görmedim ben. Burayı ne zannediyor? Böyle çingenelik olur mu ya, çingenelik…” derken, “Affedersin, çingenelik bu” dedi. “Ne diyeyim abi, ne taraftan tutsam o tarafa kötü gidiyor” diyen Toroğlu, “Ne bileyim abi, ne diyeyim, dilenci mi diyeyim ya, dilenci diyeyim” dedi.