Erken seçim iddiaları vardı! Erdoğan ile Bahçeli’nin ne konuştuğu ortaya çıktı!

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2019 Pazartesi 11:17 am - Güncelleme: 5 Ağustos 2019 Pazartesi 11:20 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret etmesi sonrasında kulislerde erken seçim tartışmaları sürüyor.

 

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret etmesi sonrasında kulislerde erken seçim tartışmaları sürüyor.

Hükümete yakınlığı ile bilinen Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi kulislerde dönen son tartışmaları köşesine taşıdı. Siyasette yaşananları bir depreme benzeten Abdulkadir Selvi, “Ekrem İmamoğlu, siyasetin güçlü figürlerinden biri haline geldi. Yerel yönetimlerde CHP ağırlığı oluştu.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ile Bahçeli ne konuştu? Abdulkadir Selvi: Hulusi Akar küplere bindi

Seçim sonrasında Erdoğan’ın yeni parti çalışmalarını hedef alacağını yazan Selvi, “Erdoğan’ın il başkanları toplantısında Kayseri ve Konya büyükşehir belediye başkanları ile il başkanlarıyla özel olarak görüştüğü ve miting için hazırlık yapmalarını istediği söyleniyor. Erdoğan’ın Davutoğlu’nu Konya’da, Gül’ü Kayseri’de hedef alacağı söyleniyor.” diye yazdı.

Selvi yazısında erken seçim tartışmalarına da değindi. Erken seçimin masada olduğunu belirten Selvi’ye göre seçim için 2023 beklenmeyecek.

Abdülkadir Selvi’nin bugün “Bayramdan sonra siyaset zamanı” başlığı ile yayımlanan yazısından ilgili bölüm şöyle;

Eylül ayı bir anlamda AK Parti açısından değişim ayı olacak. Eylülde parti yönetiminde ve kabinede değişiklikler bekleniyor. Peki bir erken seçim olur mu?

ERKEN SEÇİM VAR MI?

Sürpriz Erdoğan-Bahçeli görüşmesinde en çok merak edilen nokta burasıydı. Neden olmasın? Türkiye, 3 Kasım 2002 ve 24 Haziran seçimlerine Bahçeli’nin erken seçim çağrısı üzerine gitti. Erdoğan, 24 Haziran’da erken seçime sıcak bakmıyordu. Hatta 1 ay önceki AK Parti MYK’da erken seçim konusu gündeme gelince “Benim daha bir buçuk ayım var. Bana düşmanlığınız mı var?” diye tepki göstermişti. Bahçeli, 17 Nisan günü MHP grup kürsüsünden 26 Ağustos’ta erken seçim yapılması çağrısında bulunduğu sırada Erdoğan, AK Parti grubuna gelmek üzere yoldaydı. Bir anlamda Bahçeli’nin açıklamasını yoldayken televizyonların canlı yayınından öğrendi. Erdoğan, aynı gün önce AK Parti MYK’yı, sonra Bakanlar Kurulu’nu topladı. Bakanlar Kurulu’nda “MHP ile ittifak yaptığımıza göre erken seçim kararını birlikte alıp beraber açıklamamız lazımdı. Doğru olmadı (Bahçeli’nin grupta açıklaması). Ama arkadaşlarla da konuştuk, daha fazla uzatmamak lazım. Bundan sonra seçim yapmamak zarar verir. Erken seçime gideceğiz. 26 Ağustos uzun bir tarih. Kurban Bayramı tatili var. İki tarih var. Biri 24 Haziran, diğeri 13 Eylül. Benim gönlüm 24 Haziran’dan yana” demişti. Türkiye böylece 24 Haziran’da seçimlere gitmişti.

Erdoğan’ın Bahçeli’yi evinde ziyaret etmesi, basına servis edildiğinin aksine yarım saat değil başbaşa 1 saat 5 dakika süren görüşmeleri erken seçim senaryolarını gündeme getirdi. Ama hem AK Parti hem MHP kaynakları tarafından “erken seçim” ihtimali kesin bir dille yalanlandı. Seçim yorgunu olan ülkemizin önünde 2023’e kadar altın kıymetinde bir 4 yıl var. Bunun seçimle değil, ülkenin kalkınması için değerlendirilmesi lazım. Buna inanıyorum ama seçimlerin 2023’e kalacağını da düşünmüyorum. 23 Haziran İstanbul seçimleri siyasette fay hatlarını harekete geçirdi. Yerel seçim öncesinde başka bir siyasi denklem vardı, seçimden sonra başka bir denklem oluştu.

Erdoğan-Bahçeli görüşmesi bir nezaket ziyaretinin öncesinde önemli bir görüşmeydi. Siyasete etkilerini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ DEĞİŞİYOR MU?

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ