Savcı ve öğretmenlerin halı saha tartışmasına HSK’dan inceleme

Yayın tarihi: 28 Şubat 2019 Perşembe 8:43 am - Güncelleme: 28 Şubat 2019 Perşembe 10:42 am

Halı Saha Maçına Erken Gelen Savcı, 14 Öğretmeni Sahadan Çıkaramayınca Gözaltına Aldırdı
Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde 14 öğretmenin hukuksuz bir şekilde savcı tarafından gözaltına alındığı iddia edildi.

27.02.2019 Çarşamba akşamı saat 21.00-22.00 saatleri arasında halı saha maçı olan öğretmenler maç saatinde halı sahaya girdi. Daha sonra içlerinde Çermik savcısının da olduğu başka bir grup, maç saatleri 22.00 – 23.00 olmasına rağmen onlar da maça 1 saat erken geldi.

Kendi saatlerinin 21.00 – 22.00 olduğunu düşünen Savcı, arkadaşlarıyla birlikte sahaya girip, maç oynayan öğretmenleri dışarı çıkarmaya çalıştı. Bunun üzerine araya giren halı saha yetkilileri Savcı ve arkadaşlarını dışarı alıyor.

SAVCININ GRUBU ERKEN GELDİ

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre, HSK’yı harekete geçiren olay dün akşam Diyarbakır Çermik’te bir halı sahada yaşandı. Halı sahada 21.00-22.00 saatleri arasında ilçede görevli öğretmenlerin, saat 22.00-23.00 saatleri arasında ilçede görevli bir savcının da aralarında bulunduğu takımın maçı vardı. Ancak iddiaya göre, savcının takımı halı sahaya erken geldi ve saatleri henüz gelmemesine rağmen önce onlar maç yapmak istedi.

ÖĞRETMENLER GÖZALTINA ALINDI

İki takım arasında bu nedenle kısa süreli gerginlik yaşanmasının ardından halı saha görevlileri savcının bulunduğu takımdaki grubu halı saha dışına çıkardı. Öğretmen grubunun maça başlamasından kısa bir süre sonra halı sahaya gelen emniyet yetkilileri maçı durdurdu, kimlik kontrolü yaptı. O sırada kimlikleri yanında bulunmayan öğretmenler ekip otolarına bindirilerek, Çermik İlçe Emniyet Müdürlüğü’nü götürüldü. Burada bir süre tutulan öğretmenler serbest bırakıldı.

HSK İNCELEME BAŞLATTI

Olayın duyulmasının ardından Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) harekete geçti. İddiaları araştırmak üzere bir müfettiş görevlendirildi. HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz Habertürk’e yaptığı açıklamada, “Söz konusu olayın bütün yönleriyle aydınlatılması için hukuk dışı davranışta bulunduğu iddia edilen yargı görevlileri hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmıştır. Sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacaktır” dedi.

BAKAN GÜL: “KONUNUN TAKİPÇİSİYİM”

Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Abdulhamit Gül ise sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan açıklamalarda bulundu. Gül, paylaşımında, “Çermik’te halı saha tartışması üzerine 14 öğretmenin gözaltına alınması ile ilgili HSK inceleme başlattı. Hukukun üstünlüğü, mesleki ve etik kurallar çerçevesinde Kurul müfettişlerinin yapacağı inceleme en kısa sürede sonuçlandırılacaktır. Konunun yakinen takipçisiyim” ifadesini kullandı.

SAVCI POLİSİ ÇAĞIRIP KİMLİK KONTROLÜ YAPTIRDI

Öğretmenlerin maça başlamasından kısa bir süre sonra savcının emniyet yetkililerini çağırmasıyla maç devam ederken kimlik tespiti yapılacağının söylenmesiyle maç yarıda kesildi. O sırada kimlikleri yanında olmayan öğretmenler polis otolarını bindirilip İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. 1 saate yakın emniyette bekletilen öğretmenler daha sonra serbest bırakıldı.

GÖZALTILARA TEPKİ

Gözaltılara tepki gösteren bakan yardımcısı Mustafa Safran, Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: “Öğretmenler bu ülkenin üvey evladı değildir, sahipsiz hiç değildir. Diyarbakır Çermik ilçesinde 14 öğretmenin gözaltına alınması bizleri derinden üzmüştür.

MEB Personel Müdürü Hamza Aydoğdu da gözaltıları eleştirdi. Bu durumu ‘kabul edilemez‘ bulduğunu ifade eden Aydoğdu, Twitter hesabından şu mesajı yayınladı: “Diyarbakır’da 14 öğretmenimiz halı sahada maç yaparken gözaltına alınmıştır. Adalet, şahsi ihtiraslar için kullanılamaz; öğretmenlerimize reva görülen bu muameleyi şiddetle kınıyorum. Öğretmenler, toplumun çimentosudur; itibarlarının zedelenmesi kabul edilemez…“