Erkek mi kadın mı? Olimpiyatta interseks boksör krizi büyüyor! Meloni’den tepki

Yayın tarihi: 2 Ağustos 2024 Cuma 10:02 am - Güncelleme: 2 Ağustos 2024 Cuma 10:02 am

İtalyan boksör Angela Carini, cinsiyeti tartışılan Cezayirli rakibi Imane Khelif karşısında aldığı ilk yumruğun ardından 46. saniyede maçtan çekildi. Geçen yıl Dünya Boks Şampiyonası’ndan yüksek testosteron seviyesi sebebiyle diskalifiye edilen Khelif’in olimpiyatta yarışması büyük tartışma yarattı. Cinsiyeti tartışılan boksör Busenaz Sürmeneli‘ye rakip olabilir. Öte yandan İtalya Başbakanı Meloni de yaşananlar hakkında açıklama yaptı.

2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda akılalmaz bir olay yaşandı. Kadınlar 66 kiloda mücadele eden İtalyan boksör Angela Carini, cinsiyeti tartışılan Cezayirli rakibi Imane Khelif ile yaptığı maçın ilk dakikasında sahadan çekildi. Khelif’in yarı finalde milli boksörümüz Busenaz Sürmeneli’nin rakibi olma olasılığı bulunuyor.

Son Olimpiyat Şampiyonu Busenaz Sürmeneli çeyrek finalde

İTALYAN BOKSÖR 46. DAKİKADA SAHADAN ÇEKİLDİ

Imane Khelif’in karşılaştığı İtalyan kadın boksör Angela Carini sahadan çekildi. İtalyan boksör, mücadelenin başlamasının ardından çenesine aldığı darbe sonrası 46 saniye sonra mücadeleden çekilmek zorunda kaldı. Khelif’in kadınlar branşında yarışmaması gerektiği tartışılıyor.

“BU KADAR SERT YUMRUK YEMEDİM”

Mücadelenin ardından İtalyan basınına gözyaşları içerisinde açıklamalarda bulunan Angela Carini, “Hayatım boyunca bu kadar sert bir yumruk yemedim. Maç hakkındaki kararı komite verecek” ifadelerini kullandı.

CİNSİYETİ TARTIŞILIYOR – DÜNYA KUPASINDAN DİSKALİFİYE EDİLMİŞTİ

Cezayirli Imane Khelif 2023 IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası’nda, cinsiyet uygunluk testinde başarısız olduğu gerekçesiyle diskalifiye edilmişti. Söz konusu durum Khelif’in olimpiyatlarda yarışmasına dair uluslararası düzeyde tartışmalara yol açtı. Ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) kriterleri doğrultusunda yarışmasına izin verildi. Cinsiyeti tartışılan sporcunun “trans” olduğu iddia ediliyor. İtalyan kamuoyunda ise Khelif’in biyolojik olarak bir erkek olduğu ve olimpiyatta yarışmaması gerektiği yönünde yorumlar yapıldı.

Milli boksör Buse Naz Çakıroğlu Paris 2024’te çeyrek finalde!

İTALYA BAŞBAKANI DA DAHİL OLDU

Konuyla ilgili konuşan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise “Çok üzgünüm. Dün Carini ile konuştuğumda bana savaşacağım demişti. Bu beni çok heyecanlandırmıştı. Bu tür şeylerde adanmışlık, kafa ve karakter de kesinlikle önemlidir ancak eşit şartlarda rekabet edebilmek de önemlidir ve benim bakış açıma göre dengeli bir eşleşme değildi” dedi.

YUMRUKLARI ERKEKTEN DE SERT

La Gazetta Dello Sport da bu maçı manşetten verdi. Cezayirli boksörün bir önceki maçındaki rakibinin sözlerine şöyle yer verdi;

“Khelif’le karşılaşan Meksikalı Brianda Tamara’nın sözleri ‘Yumrukları acıtıyor, antrenman yaptığım bazı erkeklerden bile daha kötü”

BUSENAZ’A RAKİP OLABİLİR

Eğer Olimpiyat Komitesi aksi bir karar vermezse “trans” olduğu iddia edilen tartışmalı sporcu Imane Khelif, boksörümüz Busenaz Sürmeneli’nin yarı finaldeki rakibi olabilir.

Milli boksör Hatice Akbaş, yarı finale yükseldi

TÜRKİYE BOKS FEDERASYONU’NDAN IOC’YE ‘KHELİF’ BAŞVURUSU

Son olimpiyat şampiyonu milli boksör Busenaz Sürmeneli çeyrek finalde eşleştiği Taylandlı Janjaem Suwannapheng’i, Khelif de Macar Anna Luca Hamori’yi elemesi halinde bu iki sporcu yarı finalde eşleşecek. Türkiye Boks Federasyonu IOC’ye başvuru yaptı. Başvuruda Khelif’in, “cinsiyet uygunluk testleri de dahil olmak üzere çeşitli testleri geçemediği” hatırlatılarak oyuncunun organizasyondan diskalifiye edilmesi ifade edildi.

IOC BAŞVURUYU REDDETTİ

IOC, IBA ve Türkiye Boks Federasyonunun yaptığı başvuruyu reddetti.

IOC, açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:

“Paris 2024 Olimpiyat Oyunları boks turnuvasına katılan tüm sporcular, müsabakaların uygunluk ve giriş düzenlemelerinin yanı sıra Paris 2024 Boks Birimi (PBU) tarafından belirlenen tüm geçerli tıbbi düzenlemelere uyarlar. Önceki olimpik boks müsabakalarında olduğu gibi, sporcuların cinsiyeti ve yaşı pasaportlarına göre belirlenmektedir. İki sporcu, 2023’teki IBA Dünya Şampiyonasının sonlarına doğru, herhangi bir yasal süreç olmaksızın aniden diskalifiye edildiler. Bu iki sporcuya yönelik mevcut saldırı, özellikle de bu sporcuların uzun yıllardır üst düzey müsabakalarda yarıştıkları göz önünde bulundurulduğunda, herhangi bir uygun prosedür olmaksızın alınan bu keyfi karara dayanmaktadır. Böyle bir yaklaşım iyi yönetişime aykırıdır. Uygunluk kuralları müsabakalar devam ederken değiştirilmemeli ve herhangi bir kural değişikliği uygun süreçleri takip etmeli ve bilimsel kanıtlara dayanmalıdır.”

Olimpiyatların ikonik Türk’ü Yusuf Dikeç: Görünüşümüz rahat olabilir ama…

Kaynak: TELE1