Erkan Baş: İttifaklara da iş birliklerine de açığız

Yayın tarihi: 6 Aralık 2023 Çarşamba 9:02 pm - Güncelleme: 6 Aralık 2023 Çarşamba 9:02 pm

Yerel seçimler 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak ve dört ay kaldı. Yerel seçimde muhalefet partileri arasında bir ittifak olup olmayacağı tartışılırken, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “İttifaklara da iş birliklerine de açığız. Ama kiminle, ne için ve nasıl sorularına cevap vermemiz lazım” dedi.

Siyasi partiler, yerel seçimler için çalışmalarına başlarken, muhalefet partileri arasında bir ittifak olup olmayacağı da merak konusu. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, yerel seçimlerle ilgili olarak “Biz açık söylüyoruz. İttifaklara da iş birliklerine de açığız. Ama kiminle, ne için ve nasıl sorularına cevap vermemiz lazım. Biz, sermayeden değil emekçiden, tarikatlardan değil halktan, maden patronlarından değil doğadan yana ittifaklara açığız” dedi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“ŞİMDİ HEM KÖLELİK YAPIYORSUNUZ HEM BUNUN ÜZERİNE KİRA ÖDÜYORSUNUZ”

Halkın ekonomik zorluklar içinde yaşadığını dikkat çeken Baş, sözlerine şu şekilde devam etti:

“AKP döneminde Türkiye, dünyanın en çok takım elbiseli, kravatlı kölesinin olduğu ülke haline gelmiştir. AKP döneminde, Türkiye’nin bütün fabrikalarında, madenlerde, büyük plazalarda binlerce, milyonlarca köleden farkı olmayan insan çalıştırılıyor. Hatta köleler, elektrik, su faturası parası ödemiyor. Şimdi hem kölelik yapıyorsunuz hem bunun üzerine fatura, kira ödüyorsunuz.”

“ÜLKENİN YÜZDE 65’İ ASGARİ ÜCRET CİVARINDA MAAŞ ALIYOR”

Yeni yılda asgari ücrete yapılacak zamma değinen Erkan Baş, şunları söyledi:

“TÜRK-İŞ, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 14 bin 25 lira olarak açıklıyor. Yoksulluk sınırı ise 45 bin 686 TL. Bunun yanına DİSK-AR’ın bir verisini ekleyelim. Ülkenin yüzde 65’i asgari ücret civarında maaş alıyor. Asgari ücret tartışmaları başlayınca ilk soru şu: ‘Siz ne öneriyorsunuz?’ Gerçekten ne önerebiliriz? Aralık ayının ortasındayız. Asgari ücret üzerine bir rakam önereceğiz. 1 Şubat’ta ilk asgari ücretli maaşınızı aldığınızda buhar olmuş gitmiş. Memleketteki bu enflasyonist ortam, bu hayat pahalılığı söylenecek hiçbir rakamın anlamı kalmadığını gösteriyor.”

“KÖLELERİN BİLE BİRTAKIM HAKLARI OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

Erkan Baş’ın konuşmasından başlıklar şöyle:

“Bizim açımızdan mim konulması gereken bir şey. TÜRK-İŞ’in 14 bin 25 lira asgari ücret tartışmalarının başlama noktası demesi. Rakamlar konuşulduğunda pek çok rakam konuşulur ama akıl alır bir şey değil. 4 kişilik bir ailede hem anne hem baba çalışsa yoksulluk sınırının yarısı kadar bile para girmeyecek. Yaptıkları şey şu: Günde 10-12 saat çalışın. Birileri servetlerine servet, yatlarına yatlar katsın. Öbür tarafta biz ay sonu geldiğinde açlık sınırını bile bulmayan maaşlara tamah edelim. Birileri lüks içinde milyonlarını havalara saçsın, şatafat içinde yaşasın. Ama bu değerleri üretenler, emekçiler kölelik koşullarından daha kötü koşullarda yaşamaya mahkum ediliyor. Kölelerin bile birtakım hakları olduğunu biliyoruz.”

“KÖLELİK KOŞULLARINA MAHKUM EDİLİYOR İNSANLAR”

“Mesela bugün asgari ücret tartışıyoruz, kölelik koşullarına mahkum ediliyor insanlar, diyoruz. Diğer tarafta bu ülkede köle kadar bile değeri olmayan insanlar olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Mesele emekliler. Devletin belirlediği asgari ücretin altında maaşa mahkum edilen emekliler. Antik Mısır’da, köle emekli olduğunda günde 3 öğün yemeği, içeceği ve barınma hakkı sağlanıyor. Kölenin emekliliğinde 3 öğün yemek, su ve barınma hakkı veriliyor. Bugün emekli maaşıyla siz 3 öğün yemek yiyip, üstüne kira ödediğinizde suya paranız kalmaz. Türkiye’de durum bu kadar vahim bir hale gelmiş durumda. O yüzden net söylüyoruz. Asgari ücret, emekli, memur maaşları tartışılacaksa gerçekten kölelikten beter koşulları teklif edenlere yuh olsun diyoruz. Bunun karşısında en kararlı biçimde duracağımıza da bir kez daha söz veriyoruz.”

“VALİ SEN NİYE İŞÇİNİN KARŞISINA DİKİLİYORSUN?”

“Urfa Özak Tekstil’de yaşananlar. Günde 16-17 saat çalıştırılıyorlar. Fazla mesai dayatılıyor. Kendilerine kurtlu yemekler reva görülüyor. Kadın işçilere mobbingler yapılıyor. Tehdidin, hakaretin, baskının bini bir para. İşçiler, sendika değiştirip BİRTEKSEN’e üye olmak istiyorlar. Önce sendikasını değiştiren kadınlardan bir tanesi işten atılıyor. Bunun üzerine işçiler, arkadaşlarına sahip çıkıyorlar. Direnişin 3. gününde, Urfa Valiliği eylem ve etkinlik yasağı getiriyor. İşçi hakkını arıyor. Vali sen niye işçinin karşısına dikiliyorsun? Senin işin patron kollamak mı? 4. gün jandarma geliyor, fabrikanın sokağının giriş çıkışını kapatıyor.”

“İŞÇİLER PARKTAN MEYDANA YÜRÜYÜP BASIN AÇIKLAMASI YAPMAK İSTİYOR, YİNE BARİKAT KURULUYOR”

“Bütün kentte eylem ve etkinlik yasağı var. Meclis Başkanı Bekir Bozdağ, bir açılışa gidiyor. Tabi ona yasak yok. 7. gün artık yasak resmi olarak son bulmuş. İşçiler parktan meydana yürüyüp basın açıklaması yapmak istiyor, yine barikat kuruluyor. Ertesi gün jandarma yine resmi yasaklama kararı olmadan fabrikanın girişini çıkışını kapatıyor. Sendika yöneticilerini gözaltına almak istiyor. Yetmiyor, fabrika yönetimi işçilerin ailelerini arıyor. Ortada sanki bir sendikaya üye olmak suç, yasa dışı bir durum varmış gibi aktarımlar yapıyor. Kadın işçilerin ailelerine onların özel hayatlarıyla ilgili bilgiler aktaracakları konusunda tehdit ediyorlar. Ahlaksızlık dediğimiz şey budur. Bir insan hakkını arıyor, ekmeğine sahip çıkıyor diye onu ailesine gammazlamakla, yalan yanlış bilgilerle ailesiyle kadın işçilerin arasını açmakla tehdit edenler ahlaksızdır.”

“KYK YURTLARINDA HER GÜN CANIMIZI YAKAN AYRI BİR BAŞLIKLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

“KYK yurtlarında her gün canımızı yakan ayrı bir başlıkla karşı karşıyayız. 15 Ekim’den bu yana 8 genç hayatını kaybetmiş. Öğrenciler, aylardır daha iyi koşullarda yaşamak, artık hayatta kalmak, ölen arkadaşlarının hesabını sormak için seslerini çıkartıyorlar. Karşılarında ne var? Koskocaman bir sessizlik. Hiçbir şey yok. Bu çöküntü hali bize şunu gösteriyor. Devlet, devleti ele geçirmiş olan iktidar nerede hakkını arayan bir öğrenci, emekçi, kadın varsa onun karşısına hemen dikiliyor. Ama sokak ortasında insanlar vurulurken, bankalarda milyonlarca dolar el değiştirip birileri servet sahibi ederken, kara para aklanırken, KYK yurtlarında asansörlerin denetimleri yapılmazken ortalıkta gözükmüyor. Bu artık içinde bulunduğumuz sistemin adı haline gelmiş durumda.”

“İKTİDARI ELEŞTRİYORUZ, ‘SÖZDE FİLİSTİNCİ, ÖZDE İSRAİLCİ’ DİYORUZ”

“İktidarı eleştiriyoruz. ‘Sözde Filistinci, özde İsrailci’ diyoruz. Geçen hafta bir de kardeş belediyeleri öğrendik. Bu katliam yaşanırken hangi partiden olduğu önemli değil. Açıkça söyleyeceğim. Tel Aviv ile İzmir, Beerşeba ile Adana, Bat Yam ile Antalya, Herzi ile Bursa kardeş şehir. Neyin kardeşliği? Bizim kardeşlerimiz öldürülüyor, katlediliyor şu anda. Siz açıkça katliam yapan politikaları destekleyen belediyelerle kardeşlik… Hangi kardeşlik? Biriniz de çıkın deyin ki ‘Kardeşlik hukukuna sığmaz. Biz böyle kardeşliği reddediyoruz.’ Ticari anlaşmalar sonlanmaz, para ilişkileri devam eder. Öbür tarafta bir de böyle kardeşlik görüntüleriyle, İsrail ile bağları kopartmaktan korkan bir muhalefet, iktidar anlayışını da reddediyoruz.”

“SEÇİMLERE KAZANMAK İÇİN, CUMHUR İTTİFAKI’NA KAYBETTİRMEK İÇİN GİRECEĞİZ”

“Seçimlere kazanmak için, Cumhur İttifakı’na kaybettirmek için gireceğiz. AKP zihniyetinin Türkiye’de siyasetin tümünü belirlemesine son vermek için gireceğiz. Rantçılığa, kadın ve emek düşmanlığına karşı halkın sesini güçlendirmeye çalışacağız. Temel mesele budur. Bunların siyaset dediği bizim için siyaset değil. Bunların ittifak dediği bizim için ittifak değil. Biz açık söylüyoruz. İttifaklara da iş birliklerine de açığız. Ama kiminle, ne için ve nasıl sorularına cevap vermemiz lazım. Biz, sermayeden değil emekçiden, tarikatlardan değil halktan, maden patronlarından değil doğadan yana ittifaklara açığız. Geçen seçimlerde de hiç kimseyle adaylık pazarlığı yapmadık. Saray rejiminin kaybetmesi için Millet İttifakı’nı oluşturan partilerden de daha çok çalıştık. Karşılığında da ne bir vekillik ne bir makam ne bir mevki hiçbir şey talep etmedik. Eski AKP’lileri de Meclis’e sokmadık. Bizden Meclis’e giren hiç kimse de AKP ve MHP saflarına geçmedi. O yüzden alnımız ak, başımız dik. Önümüzdeki yüz yıl boyunca da bu iktidarla yan yana gelmeyeceğimizi bütün yurttaşlar biliyor.”

Erkan Baş TİP’in yerel seçim planını açıkladı

Kaynak: TELE1