TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Emekli askerlere dönük engelleyici girişimi küçülen ekmekle birlikte düşünmek gerekiyor” dedi.

AKP iktidarının 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nden yenilgiyle çıkmasının ardından peş peşe baskıcı yasal düzenlemeler yapmasıan yönelik tepkiler artıyor.

TELE1 ekranlarında Zeynel Lüle’nin sunduğu Gerçeğin İzinde programına katılan Türkiye İşçi Partisi(TİP) Genel Başkanı Ekran Baş, AKP’nin yerel seçim yenilgisinin ardından panikleyerek yoksulluğu yönetmek için baskıyı artırmak zorunda kaldığı değerlendirmesinde bulundu.

“BU İKİSİ ARASINDA MUAZZAM BİR İLİŞKİ VAR”

AKP’nin “etki ajanlığı” düzenlemesi ile emekli askerlerin medya aracılığıyla fikir beyan etmelerini Milli Savunma Bakanlığı iznine bağlamaya çalışan yasa tasarısının bir bütünlüğe işaret ettiğini belirten Erkan Baş şunları söyledi:

“Halkın tepkisi, öfkesi fırsatını sandıkta bulduğunda 31 Mart’ta hemen kendisini gösterdi ve AKP tarihinin en ciddi yenilgisini aldı. Gözüken o ki bu bir paniğe sevk etmiş durumda Adalet ve Kalkınma Partisi’ni. Ben henüz net olarak orta vadeli siyasal plana sahip olduklarını düşünmüyorum. Bir takım denemeler yapıyorlar, çeşitli açılardan ama böylesi bir iktidarın, yani ülkenin yüzde 99’unu aslında kaderine terk etmiş durumda. Açlığa, sefalete, yoksulluğa, işsizliğe terk etmiş bir iktidarın baskıcı, otoriter karakterini kuvvetlendirmeden iktidar koltuğunda oturabilmesi mümkün değil. Buna karşı bir önlem paketi içerisindeler. İşte etki ajanlığı diye bir kavramı gündemimize soktular. Türkiye’deki bu örneğin yargıdaki durum, İçişleri’ndeki durum, Emniyet’teki durum, basındaki durum, sokaktaki baskı ortamıyla emekçinin, emeklinin, yoksulun ezilmesi arasında çok doğrusal bir ilişki var. Şimdi nasıl yöneteceksiniz bu açlığı, yoksulluğu? Hukuk ayaklar altına alınmak durumunda. Hukuk, iktidarın bir sopasına dönmek durumunda. Ya da basın özgürleşemez böyle bir durumda. Bunların konuşulmaya, tartışılmaya başlandığı bir yerde yönetilebilir olmaktan çıkar bu ülke. Dolaysıyla ben emekli askerlere dönük engelleyici girişimi de aslında küçülen ekmekle birlikte düşünmek gerektiğini çok önemsiyorum. Bu ikisi arasında muazzam bir ilişki var. Birbirini tamamlıyor bunlar.”

“AKP KENDİ KARŞISINDA OLUŞAN İTTİFAKI DAĞITMAYA ÇALIŞIYOR

Erkan Baş, 2024 Yerel Seçimleri’nde Van Büyükşehir Belediyesi’nde oluşan hak gaspına karşı gösterilen tepkiyi örnek gösterek AKP’nin kendi karşısında oluşan geniş ittifakı dağıtmaya çalıştığını söyledi.

Baş şu ifadeleri kullandı:

“Bakın iktidar, kendi karşısında oluşan geniş ittifakı dağıtmak üzerine hamle yapıyor. Van’da gerçekleşen bir haksızlığa karşı Van’da başlayan bir isyan haklı çıkıyor. Ankara’da, İzmir’de, İstanbul’da buna destek verenler tutuklanıyor. Yani siz aslında başkasının derdini kendi derdiniz olarak görüp ona karşı mücadele ettiğinizde, dayanışma gösterdiğinizde hedef haline geliyorsunuz. Bu iktidarın çok bilinçli bir taktiği. Yani sen asla başkaları için, sana dokunmayan bir noktada kavgaya girme. O haklı olsa bile ben sana cezasını veririm yaklaşımı gelişiyor. Bu bize ders olmalı.”

Erkan Baş: Can Atalay’ın TBMM’ye gelişi adaletsizliğin sona erişinin işareti olacak

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Emekli askerlere dönük engelleyici girişimi küçülen ekmekle birlikte düşünmek gerekiyor” dedi.