Eris varyantı korkutuyor: Eski günlere dönmek söz konusu değil

Yayın tarihi: 6 Eylül 2023 Çarşamba 11:51 am - Güncelleme: 6 Eylül 2023 Çarşamba 11:52 am

Fahrettin Koca, Covid-19’un Eris varyantının Türkiye’de görülmediğini belirterek “Eski günlere dönmek gibi bir durum asla söz konusu değil” açıklamasında bulundu.

Covid-19’un Eris varyantı birçok ülkede yayılmaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün düzenlenen Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Koca, Covid-19 vakalarında tekrar artış olup olmadığına ilişkin soru üzerine, Türkiye’de Eris varyantına bağlı bir vakanın şu ana kadar görülmediğini belirtti.

‘VATANDAŞIMIZ MÜSTERİH OLSUN’

Koca, “Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüze bağlı referans laboratuvarlarımız var. Referans laboratuvarlarımızda sürekli analizler yapılıyor. Omicron’un alt varyantlarını görüyoruz, bunu uluslararası kamuoyuyla da paylaşıyoruz. Ortak bir platform var ve biz aktif üyelerinden biriyiz. Ama Eris varyantına henüz rastlanmadı. Vatandaşlarımızın tedirgin olmasını gerektiren hiçbir durum söz konusu değil. Eski günlere dönmek gibi bir durum asla söz konusu değil. Vatandaşımız müsterih olsun. Şu an gördüğümüz hiçbir varyantın virülansı yani hasta etme gücü, Omicron’dan daha yüksek değil. Onun için asla endişeye mahal yok. Gripten nasıl korunuyorsak aynı şekilde korunacağız.” ifadesini kullandı.

‘YENİ AŞILAMA DÖNEMİ SÖZ KONUSU DEĞİL’

Özellikle yaşlı ve kronik hastaların kalabalık ortamlarda kendilerini tıpkı gripten korudukları şekilde korumaya devam etmelerini öneren Koca, “Hastalık belirtisi olanlar da maskesini takarak veya mümkün mertebe başkalarıyla teması en aza indirerek gündelik hayatlarına devam etmeliler. Yeni bir aşılama dönemi ise söz konusu değil.” dedi.

Fahrettin Koca yabancı dilde e-reçetenin kullanılacağı yerleri açıkladı