Ergün Atalay’dan Kılıçdaroğlu’na ‘sarı sendika’ yanıtı: Cumhurbaşkanımızı da severim…

Yayın tarihi: 21 Haziran 2023 Çarşamba 11:38 am - Güncelleme: 21 Haziran 2023 Çarşamba 11:40 am

TÜRK-İş Başkanı Atalay, Kılıçdaroğlu’nun ‘sarı sendika’ tepkisine “Ben Türkiye’den işçiden yanayım. 40 senedir ne yaptığım ortada” diye yanıt verdi. Atalay “Bizi siyasete bulaştırmasınlar” dedi, Erdoğan’ı sevdiğini söyledi.

Asgari ücret, üçüncü toplantısı sonucunda yüzde 34 zamla 11 bin 402 liraya yükseltilirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay’ın tutumunu eleştirmişti. CHP lider “Beni şaşırtan Türk-İş Başkanı’nın buna hiç itiraz etmemesi. ‘Makul’ diyor. Sendika iradesini Saray’a ipotek etmişse, sendika olmaktan çıkar. Hukuktaki adı Sarı sendikalıktır” diye tepki göstermişti.

Atalay’dan Kılıçdaroğlu’na yanıt geldi. “Ne sarısı, ben dimdik yürürüm” diyen Atalay “Allah’a havale ediyorum. Allah da gereğini yapıyor zaten zaman zaman” ifadelerini kullandı.

Milyonların beklediği asgari ücret zammı belli oldu!

 

‘SENDİKANIN OLDUĞU YERDE ASGARİ ÜCRET OLMAZ’

Habertürk canlı yayınına katılan Atalay’ın açıklamaları özetle şöyle:

“Bir rakama göre 8 milyon, bir rakama göre 9 milyon asgari ücretli. Sendikanın olduğu yerde asgari ücretli olmaz. İkramiye olur, yemek parası olur. Benim 1 milyon 300 binin üzerinde resmi üyem var. Kamu sözleşmesi yaptık. Grev yapma hakkım var. Ancak asgari ücretliler evlatlarım yaşındaki insanlar. Ben kasabı, manavı, bakkalı buluyorum. Birebir görüşüyorum.

‘BEN, AĞRILIYIM, ADIM METİN, HER GÜN ŞU DAĞIN ARKASINA YÜRÜYORUM’

En son pazar akşamı Bilişim Vadisi’nde bir tesiste durdum. Bir kardeşimiz çöp topluyor. ‘Kolay gelsin, asgari ücret mi alıyorsun’ dedim ‘Abi zam da olmasın, asgari ücret de olmasın’ dedi. ‘Ben Ağrılıyım, adım Metin. Her gün şu dağın arkasına yürüyorum’ dedi. Bu adamın duası da tutar, bedduası da tutar. Bizim elimizde yetki yok. Tek yetkim masaya oturup, oturmamam. 45 kere olmuş, masaya 5 kere oturmuşum. İmzalanmış, asgari ücret yürürlüğe girmiş.

Yeni asgari ücretin işverene maliyeti belli oldu

‘BÜYÜK FİRMALARDA PROBLEM YOK’

Gelinen teklif 11 bin liraydı. ‘Ben 11 bin liraya gelmem’ dedim. Cumhurbaşkanımızdan randevu istedim. AK Parti Genel Merkezi’ne gittim. Durumu anlattım. Bu ara zam ikinci oluyor. Geçen sene Temmuz’da yüzde 30 verdiler. Aralıkta masada yoktum. Cumhurbaşkanımıza anlattım. Bu parayı işveren veriyor. Büyük firmalarda problem yok. Ama bunun 3 kişi, 2 kişi, 5 kişi çalışan yerler. Terzi, kuaför. Şimdi ‘Bana 3 kişinin maliyeti 50 bin lira, bunu ödeyemem’ diyor.

‘SENDİKACILAR AKILLI ADAMLARDIR’

Kemal Bey bu ülkede ana muhalefet partisinin genel başkanı. Benim CHP’li bir sürü üyem var, sendika başkanım var. Kemal Bey 2019’da buna benzer bir şey söyledi. Söylediği doğru değil. Geçen sene benimle konuştuğunu kendisi de biliyor. Kemal Bey kıymetli bir siyasetçimiz. Ben ona cevap verme durumunda değilim, ama bir şey söylemem lazım. Ağzınıza girenin hesabını ahirette, ağzınızdan çıkanın hesabını bu dünyada verirsiniz. Ben seçimle geliyorum, atamayla geliyorum. Türk İş’in Başkanıyım ben. Sendikacılar akıllı adamlardır, yanlış yapanı 1 dakikada tutmazlar.

Asgari ücreti açıklar açıklamaz soluğu Saray’da aldılar

‘TAM DOĞRUYU YAPTIM’

Kemal Bey sistemi bilmiyor. Bugün oraya gitmekle 11 bin seviyesine çektiğimiz asgari ücreti, sayın Cumhurbaşkanımıza giderek 11 bin 400 seviyesine getirdim. Bunu komisyonla konuştum. Tam doğruyu yaptım. Bu para yeterli mi değil, ama bugünün şartlarında başlangıç ücreti. Meclis’in yüzde 30’u işveren. Onlara bir sorar mısınız ’15 bin lira asgari ücret veriyor musunuz’ diye. Belediyelerde şu anda asgari ücretin altında para alan işçiler var. Bütün siyasi partilere sesleniyorum, kendi belediyelerinize söyleyin, asgari ücreti 15 bin liradan net yapsınlar.

‘BİZİ SİYASETE BULAŞTIRMASINLAR’

Ben siyasetçi değilim, Türk İş Başkanıyım. Benim CHP’li üyem var. MHP’li üyem var. Bizi siyasete bulaştırmasınlar. Geçmişte muhalefet partileri Türk İş’i kucaklar, sorunlarını anlatırlardı. Şimdi Türk İş Başkanı sarı vs. Ne sarısı? Ben dimdik yürürüm. Ben bunun hesabını arkadaşlarıma veririm. Allah’a havale ediyorum. Allah da gereğini yapıyor zaten zaman zaman. Ben hiç siyaset yapmadım. Herkesin bir fikri var. Ben Türkiye’den işçiden yanayım. 40 senedir ne yaptığım ortada. Cumhurbaşkanımızı da severim. Ama o iş başka, bu iş başka. Benim siyasetçiliğim yok. Ortalama bir adamım ben. Kemal Bey’in ‘sarı sendikacılık’ sözünü kabul etmiyorum. Ben köşeli adamım. Hayırlı ömür hayırlı ölüm. Herkes ağzından çıktığına dikkat etsin. O lafları ben hiç hak etmiyorum. Onlar Meclis’te örgütlenmeyle ilgili çözüm üretsinler.”

500 dolar vaadinin altında kalan asgari ücrete ekonomistlerden ilk tepkiler