Ergün Atalay asgari ücret görüşmesini anlattı: Cumhurbaşkanı ‘var’ da demedi ‘yok’ da…

Yayın tarihi: 24 Haziran 2022 Cuma 8:31 am - Güncelleme: 24 Haziran 2022 Cuma 9:59 am

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la asgari ücret üzerine yaptığı görüşmeyi anlattı. Atalay “Zam için ‘var’ da demedi, ‘yok’ da” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre yıllık enflasyon mayısta yüzde 73.50’yi gördü. Hayat pahalılığı dar gelirlilerini belini bükerken, TBMM’de kabul edilen ek bütçeyle önce cumhurbaşkanı ve milletvekilleri maaşlarına zam yapılmıştı. Asgari ücretlilerin zam beklentisi ise sürüyor.

Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücreti 16 Haziran’da AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmüş, “A’dan Z’ye her şeyi anlatma imkanı bulduk” demişti. O açıklamasında asgari ücretle ilgili net bir açıklama yapmayan Atalay, görüşmeyi Hürriyet’ten Hande Fırat’a anlattı.

‘BU KADAR NET SÖYLEDİM’

Atalay, “Sokakta yaşadıklarımı, insanların anlattıklarını aktardım. Ekonomik sıkıntı vatandaşın artık boğazına gelmiş. ‘Bir an evvel asgari ücretliye, işçi emeklisine, dar sabit gelirliye, işsize düzenleme gerekiyor; nefes alacakları, onlara oksijen olacak bir düzenleme lazım’ dedim. Bu kadar net söyledim. Çünkü ocak ayındaki zamlar bir işe yaramadı. Cumhurbaşkanı durumun farkında. Zam için ‘var’ da demedi, ‘yok’ da. Ama dikkatle dinledi” ifadesini kullandı.

TÜRK-İŞ Başkanı’ndan ‘asgari ücret’ açıklaması

‘TAHAMMÜL KALMADI OK YAYDAN ÇIKTI’

Atalay, şöyle devam etti: “Artık tahammül kalmadı… Zam yapıp enflasyon da böyle artmaya devam ederse zam yapmanın da manası olmaz. Enflasyonla mücadele mutlaka şart. Tahammül kalmadı. İktidar ve muhalefet enflasyonla birlikte mücadele etsin. Sonra sandıkta kim kime istiyorsa oy versin. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanması için bakanın çağrıda bulunması yeterli. Yazılı olmayan bir hukuk kuralı vardır; hukuk kadını, emeği, devleti korur. İşte maalesef bu sistem bozuldu. Patronlar istedikleri gibi karar çıkarıyorlar.”

‘ENFLASYON ORANINDA ZAM’

“Peki nasıl bir düzenleme yapılmalı? Zam oranı ne olmalı?” sorusuna Atalay, “İdeal olanı enflasyonun yansıtılmasıdır” dedi.

‘İYİLEŞTİRME YAPMAK ZORUNDALAR’

Atalay “Zam ya da bir düzenleme yapılmazsa ne olur?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Bugün mesele sokağa çıkmak değil. Önemli olan üzüm yemek. Kırmadan, dökmeden elimden gelen müzakereyi sonuna kadar yapacağım. Müzakere ve mücadeleyi beraber yapacağım. Ok yaydan çıktı. Bir iyileştirme yapmak zorundalar. Yapmazlarsa aralık ayına kadar ne asgari ücretli tahammül eder ne de hükümet.”

Türk-İş’ten asgari ücrete ikinci zam açıklaması: Taraflar Aralık’ta toplanır

‘GEREKİRSE BİR YIL YATIRIM YAPILMASIN’

Atalay, hükümet ve tüm siyasi partilerden beklentilerini ise şöyle açıkladı: “Devlet bir yıl yatırım yapmasın. Bir yıl insanların geçim şartlarını düzeltsinler. Hastane de yapmasınlar yol da… Örgütlü toplumdan kimse korkmasın. Bir grup toplantısında çıkıp da bir lider neden özel sektör işçilerine ‘Örgütlenin, arkanızdayız’ demiyor? Çünkü her yer sermayenin elinde. İktidar da muhalefet de bilsin ki örgütlenme konusunda yasaya ihtiyaç var. İşçiyi, işverenin merhametine bırakmasınlar. 20 senedir kamuda geçici işçi var. Hükümetin sözü var. 800 bin taşeron işçi kadroya alındı. Kaldı 75 bin. Artık onları da alsınlar. EYT ile ilgili düzenlemeye bir yerden başlamak lazım. Emekli olamıyor ama yaş nedeniyle de iş bulamıyorlar. Memur emeklisi sözleşme yapıyor, işçi emeklisinin böyle bir hakkı yok. Aynı hak tanınmalı. Maaşlarda vergi dilimleri yeniden işçi lehine düzenlensin. Taşerondan kadroya geçenlerin eş durumundan nakil hakkı olmalı. Aileler ayrıldı, birleştirmeliyiz. Yüksek Hakem Kurulu antidemokratik bir kurul. Enflasyonun yüzde 70 olduğu yerde yüzde 4 veriyor. Bu kurul ortadan kaldırılmalı.”

‘İŞÇİYİ MARABA, KÖLE GİBİ GÖRMESİNLER’

Atalay, patronlara ise şu mesajı verdi: “Patronlar istedikleri gibi karar çıkarıyorlar. İhracat rakamları rekor kırıyor. Bir kamyon para kazananlar var. Kazanan işçisine de versin. İşçisini kollayan patrona lafımız yok. Patronların büyük bölümü ‘İşçinin patronu olur, babası olur, sendikası olmaz’ diyor. Sendikaya gireni kapının önüne koyuyorlar. Patronlar sendikadan korkmasın. Verdikleri ücretleri biliyoruz, vicdanları ile hareket etsinler. Asgari ücret taban ücrettir. Yani devlet ‘Bunun altında çalıştıramazsın’ diyor. Asgari ücret yaşam ücreti oldu. Asgari ücretli sayısı azaltılmalı. İşveren işçiyi takım arkadaşı olarak görsün. Maraba, köle gibi görmesin.”

Prof. Dr. Öngel tartışmalar sürerken asgari ücrette ‘zamlı rakamı’ verdi