Erdoğan’la görüşen AB heyetinden Demirtaş ve Kavala açıklaması

Yayın tarihi: 6 Nisan 2021 Salı 5:36 pm - Güncelleme: 6 Nisan 2021 Salı 6:09 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen’le görüştü. Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Von Der Leyen, “AİHM’in Kavala ve Demirtaş’la ilgili kararları nettir. Türkiye’nin buna uyması önemlidir” dedi. AB yetkilisi, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi de eleştirdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen’le görüştü. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı yapılan görüşme, yaklaşık 2 saat 45 dakika sürdü.

Charles Michel ile Ursula von der Leyen, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi. Michel, görüşmeye ilişkin, “Erdoğan’la AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği hakkında samimi bir görüşme yaptık” dedi. Michel, “AB’nin çıkarı, Doğu Akdeniz’de güvenlik istikrarı ile karşılıklı yarar ve pozitif ilişkidir” ifadesini kullandı.

VON DER LEYEN: TÜRKİYE’NİN AİHM KARARLARINA UYMASI ÖNEMLİDİR

Von der Leyen görüşmeye ilişkin, HDP’nin kapatılması talebi, hapisteki Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın durumu hatırlatılarak sorulan “Doğu Akdeniz insan haklarından daha mı önemli?” sorusu üzerine, “İnsan hakları müzakere edilebilir değildir. AİHM kararları Kavala ve Demirtaş’la ilgili nettir. Türkiye’nin AİHM kararlarına uyması önemlidir” dedi.

“TÜRKİYE’NİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN ÇEKİLMESİNDEN ENDİŞELİYİZ”

“Türkiye’nin sığınmacı anlaşmasına uyması büyük bir iyi niyet gösterisi olacaktır” diyen Von der Leyen, şöyle devam etti:

“Türkiye’yle ilişkilerimize ivme katmak için geldik, iki tarafa da fayda sağlayacak iş birliği alanlarını görüştük. Türkiye’yle Gümrük Birliği’nin uygulanmasına ilişkin mevcut zorlukları ele alarak güncelleme için çalışacağız. Türkiye’nin sığınmacı anlaşmasına uyması büyük bir iyi niyet gösterisi olacaktır. Türkiye’ye sığınmacılar için fon akışının devam etmesine bağlıyız. Komisyon, Türkiye’deki sığınmacılara desteği yansıtan önerileri kısa süre içinde sunacak. Temel haklar ve hukukun üstünlüğü AB için elzemdir. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeden son derece endişeliyiz.”

NE OLMUŞTU?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 3 yıldan uzun süredir hapisteki iş insanı Osman Kavala ve 4 yıldan uzun süredir hapisteki Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması yönünde karar vermişti.

Avrupa Konseyi’nden Demirtaş ve Kavala açıklaması