Yeni partiler süreçleri hızlandırdı! İşte Erdoğan’ın yeni parti hamlesi

Yayın tarihi: 11 Eylül 2019 Çarşamba 10:25 am - Güncelleme: 11 Eylül 2019 Çarşamba 10:26 am

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AKP’den kesin ihracı istenen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Selçuk Özdağ, Ayhan Sefer Üstün ve Abdullah Başçı’ya tebligatların ulaştığını ve bu dört isim dün (10 Eylül) bir araya gelerek bir değerlendirme yaptıklarını yazdı.

Selvi yazısında bu isimlerin bugün de (11 Eylül) Davutoğlu’yla bir araya gelip yol haritasını belirleyeceklerini yazdı. Selvi ayrıca Davutoğlu ve ekibinin bütün enerjilerini yeni partiye verip Ali Babacan’dan önce tabelayı asmayı hedeflediklerini belirtti.

BABACAN, DAVUTOĞLU’NU NEDEN İSTEMİYOR?

Davutoğlu konusundaki ikinci ayağı ise Ali Babacan’ın kriterleri oluşturuyor.

Kabinede köklü değişiklik! ‘Tepkilere neden olan Bakanlar görevden alınacak’

1- Babacan’ın yeni partiyi bir kadro hareketi olarak ortaya çıkarmak istemesi, Ahmet Davutoğlu’nun ise kadro çalışmasına yatkın bulunmaması, daha çok bireysel ve lider eksenli çalışmayı tercih etmesi,

2- Davutoğlu’nun öngörülemez, bireysel, liderlik özelliği güçlü, kişi eksenli çalışan biri olarak görülmesi,

3- Davutoğlu’nun bagajındaki Suriye sorunu ve İslamcı imajının yeni partiye taşınmak istenmemesi.

İşin özü, bir köyde tek muhtar olur. Babacan yola çıkarken iki başlı bir yapıyı tercih etmedi. Ama arkasındaki gölge lider Abdullah Gül algısını nasıl aşacak onu bilemiyorum.

Abdullah Gül ve Ali Babacan’ın yeni partiyi kurarken temel bir tercihte bulunduğu söyleniyor. Yeni partinin AK Parti’den ayrılanlar partisi ya da eski AK Partililerin partisi gibi bir imaja sahip olmasını istemedikleri ifade ediliyor. O nedenle AK Parti’den gelenlerin oranını yüzde 20’yle sınırlandırmayı düşündüğü ve eski bakanların birkaçı haricindekileri ise vitrine yerleştirilmeyeceği ifade ediliyor.

Kasım ve aralık ayında yeni partiler yola çıkacak, su akacak, yatağını bulacak.

ERDOĞAN’IN HAMLESİ NE OLACAK?

Ama asıl önemli olan, Erdoğan ne yapacak?

Şimdiye kadar girdiği tüm seçimleri kazanıp 17 yıldır iktidarda olan bir Erdoğan’dan söz ediyoruz. Yapacağı hamlelerle siyasetin yönünü değiştirme gücünü elinde bulunduruyor. Tabanda AK Parti’ye yönelik eleştiriler olsa da Erdoğan ayrı tutuluyor. Erdoğan’ın parti yönetiminde ve kabinede yapacağı değişiklikler ile rotayı tekrar AK Parti’yi AK Parti yapan değerlere çevirmesi bir anda her şeyi değiştirebilir.

Çünkü AK Parti tabanında “Reis’le bu iş olmuyor” denilmiyor, “Reis bu işi düzeltsin” diye bekleniyor.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ