Erdoğan’ın üç ayrı paketi de işe yaramadı! İnşaat sektörüne güven endeksi geriledi

Yayın tarihi: 23 Mayıs 2022 Pazartesi 12:00 pm - Güncelleme: 23 Mayıs 2022 Pazartesi 12:02 pm

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi mayıs ayında inşaat sektöründe yüzde 2,2 geriledi. Nisan ayında inşaat sektöründe yüzde 80,7 olan kayıtlı sipariş mevcut düzeyi, mayıs ayında 76,9’a geriledi.

TÜİK’e göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 6,1 ve perakende ticaret sektöründe yüzde 1,7 arttı. Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisinde rakamlar ise nisanda 86,2 olurken mayısta 86,4 olarak hesaplandı.

TÜİK’te görev değişimi: Enflasyon hesabını yapan dairenin başkanı görevden affını istedi

ÜÇ AYRI PAKET HAZIRLANMIŞTI

Konut sektöründeki arzi dalgalanmadan korumak amacıyla AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 3 ayrı pakete rağmen, inşaat sektöründeki güven endeksi, mayıs ayında yüzde 2,2 azaldı.  Erdoğan şu açıklamayı yapmıştı:

“Konut finansmanı konusunda 3 paket hazırladık. Birinci pakette ilk defa tek konut sahibi olacak vatandaşımıza 2 milyon liraya kadar birinci el konut için yüzde 0.99’luk kredi sağlayacağız.

İkinci paket birinci ve ikinci el konutları da kapsıyor.

Konut değerinin en az yarısı 1 Nisan’dan önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların MB’ye satılarak karşılanması şartıyla alınacak konutlar bu paketten yararlanabilecek.

Bu paket 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi içeriyor. Bu paketin bir amacı da döviz ve altın varlıklarının TL’ye dönüşümün teşvik etmektir.

Üçüncü paketimiz inşaat sektörüne yönelik. Mayıs itibarıyla asgari yüzde 50’si satılmamış inşaat projelerinin 20 milyar liralık bir kaynak ayırdık.

Bir yıl boyunca konut fiyatlarını internet sitelerinde duyurdukları fiyatta sabit tutma taahhüdü veren firmalarımız belli bir rakama kadar ve 36 ay vadeyle bu finansmandan yararlanabilecek.”