Erdoğan’ın sır gibi saklanan yeni köşkü ortaya çıktı

Yayın tarihi: 11 Nisan 2019 Perşembe 3:55 pm - Güncelleme: 11 Nisan 2019 Perşembe 3:56 pm

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın için Ahlat’ta inşasına başlanan yeni köşk projesi, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad’ın yaptırdığı ünlü Kubad Abad Sarayı’ndan mı esinlenildi…

OdaTV’den Yusuf Yavuz’un haberine göre, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan için Bitlis’in Ahlat ilçesinde Van Gölü’nün kıyısında inşasına başlanan yeni köşkünün planı ve projede yer alan kayıkhane, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad’ın Beyşehir Gölü kıyısında 1236 yılında yaptırdığı Kubad Abad Sarayı’nı akıllara getirdi. Ahlat Belediye Başkanı AKP’li Mümtaz Çoban’ın “Sultan Alparslan’ın varisi” olarak tanımladığı Cumhurbaşkanı Erdoğan için inşa edilen köşk projesi, 39 dönümlük bir alanı kapsıyor.

(Cumhurbaşkanlığı Ahlat Köşkünün projesi)

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İÇİN VAN GÖLÜ KIYISINDA YENİ KÖŞK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 26 Ağustos 2018’de gerçekleştirilen Malazgirt Zaferi’nin 947’nci yıl dönümü etkinliklerindeki konuşmasında dile getirdiği “Sultan Alparslan’ın otağını kurduğu Ahlat’a biz de Cumhurbaşkanlığı Köşkü kuracağız” sözlerinin ardından gündeme gelen projenin inşaatına başlandı.


(Ahlat Belediye Başkanı Çoban köşk inşaatı alanında inceleme yaptı)

KÖŞK, KAYIKHANE, HELİKOPTER PİSTİ VE LOJMAN İNŞA EDİLECEK

Bitlis’in Ahlat ilçesinin AKP’li Belediye Başkanı A. Mümtaz Coban, Van Gölü kıyısında yer alan Kale Mahallesi’nde başlanan inşaat çalışmalarında inceleme yaptı. Burada İHA’ya açıklamada bulunan Çoban, “Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla inşaat faaliyetleri başlamıştır. Allah nasip ederse 25-26 Ağustos tarihine yetiştirmeyi düşünüyoruz. İnşaat firması fevkalade profesyonel, işe de ciddi anlamda, teknik anlamda gayet hazırlıklı olarak girdiler. Burada malumunuz bir köşk binasıyla beraber peyzajı, çevre düzeni, lojmanı, helikopter pistiyle alan geniş anlamda değerlendirildiğinde takriben 39 bin metrekare bir alan üzerinde inşaat faaliyeti başlamıştır. Şu anda kayıkhane de dahil inşaatın temel kısmına girildi. Bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.

AĞUSTOS’TA İLK KISMI TAMAMLANACAK

Cumhurbaşkanlığı Köşkü Proje Müdürü Bayram Çelik ise 70 personel ile başladıkları çalışmaları 400 personel ile bitirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Rabbim nasip ederse de 26 Ağustos’ta A bloğun açılışını gerçekleştireceğiz. Şu anda A bloğun heyelan kazıklarına başladık. Bir hafta sonra köşkün temel inşaatına başlayacağız” diye konuştu

‘ERDOĞAN SULTAN ALPARSLAN’IN VARİSİ’

Ahlat Cumhurbaşkanlığı Köşkü inşaat alanındaki incelemesinin ardından sosyal medya hesabından projeyle ilgili bir paylaşımda bulunan Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘Sultan Alparslan’ın varisi’ olarak tanımladı

YENİ KÖŞKÜN PROJESİ KUBAD ABAD SARAYINA BENZİYOR

Belediye Başkanı Çoban, Cumhurbaşkanlığı Ahlat Köşkü’nün proje çizimlerine de takipçileriyle paylaştı. Van Gölü kıyısında inşasına başlanan köşkün projesi ve kayıkhane içeriyor olması Selçuklu döneminde Konya’nın Beyşehir ilçesinde Beyşehir Gölü’nün kıyısında inşa edilen Kubad Abad Sarayı’nı anımsatıyor.


(Kubadabad sarayında da kayıkhane bulunuyordu)

ALAADDİN KEYKUBAT PLANINI ÇİZDİ, SADEDDİN KÖPEK İNŞA ETTİ

1236 yılında Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad tarafından o dönemde Sultanın av emiri ve mimarı olan Vezir Sadedin Köpek’e yaptırıldı. Selçuklu tarihçisi İbni Bibi’nin Selçukname adlı kitabında verdiği bilgilere göre Beyşehir Gölü’nün güneybatı kıyısında yer alan bölgeyi gören Sultan Alaaddin Keykubad, cennet bahçesinden ayırt edilemeyen bu bölgenin güzelliği karşısında büyülendi. Mimar Sadeddin Köpek’e burada güzellikte cennete benzeyecek bir saray yapması emrini veren Keykubad, yeni sarayının planını da kendi elleriyle çizdi.