Erdoğan’ın seçim tarihini kendisi alması halinde adaylığını koyması tartışmaya açılır – MERCEK (13 EKİM)

Yayın tarihi: 14 Ekim 2020 Çarşamba 9:38 am - Güncelleme: 14 Ekim 2020 Çarşamba 9:38 am

Tuba Emlek’in sunduğu Mercek programının konukları; eski Devlet Bakanı Önay Alpago, Gazeteci Fikret Bila, Siyaset Bilimci Prof. Dr. Mithat Baydur ve Gazeteci Mehmet Tezkan oldu.

Eski Devlet Bakanı Önay Alpago, yerel mahkemenin Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımamasını eleştirerek, bu kararı tanımayanların anayasayı ortadan kaldırmaya teşebbüsten yargılanacaklarını söyledi. Sayıştay raporlarıyla ilgili haberlere yayın yasağını getiren RTÜK’ü eleştirdi. Alpago, “Bu anayasayı tanımayan zihniyet bu kararla anayasayı ortadan kaldırmış oldu. O zaman onu ortadan kaldırmaya teşebbüsten bu isimler de bir gün yargılanabilir” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Fikret Bila, sosyal medya üzerinden Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım ile İçişleri Bakanlığı arasında yaşanan ‘ışık polemiği üzerinden “Görevi itibariyle tarafsızlığı ön planda olması gereken İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı gibi bakanlıklarda görev yürütenler çok daha özen göstermeliler. Keza Anayasa Mahkemesi gibi, Yargıtay gibi, Sayıştay gibi yüksek yargı kurumlarının başkanları da aksi halde kararlarıyla konuşurlardı, bu tür yorumlarıyla değil. Sayın Engin Yıldırım da bir düzeltme yaptı ‘başka ışıkları kastediyorum’ derken. Bu aslında bir yanlış anlamayı önlemek için yaptığı bir açıklama. Çünkü, ‘Işıkların yanıyor mu yanmıyor mu’ diye bir soru gündeme getirildiyse genellikle Genelkurmay’ın ışıkları kastedilir. Genellikle Türkiye’nin kaos ortamlarına girdiği TSK’nın demokrasiye müdahale ettiği olaylar öncesinde ‘egemen kuvvet ışıkları yanıyor mu bakın’ derlerdi. Sanırım o atıf yapılabilir veya o yönden bir eleştiri yağabilir düşüncesiyle AYM üyesi Sayın Engin Yıldırım bu tweetinin anlamını açıklayan ikinci bir tweet atmak zorunda kaldı ki, az önce belirttiğim olaya çekilmemesi için bir tedbir almış gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.