ABD Kongre üyeleri Erdoğan’ın korumaları nedeniyle Türkiye’nin cezalandırılmasını istedi.

ABD’de 75 Kongre üyesi 2017 yılında Washington’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarıyla protestocular arasında çıkan olaylar nedeniyle Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’a, bir mektup göndererek, Türkiye’den hesap sorulması çağrısında bulundu.

Erdoğan’ın 16 Mayıs 2017’de Washington DC’ye yaptığı ziyaret sırasında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği konutu önünde Erdoğan’ı protesto eden grupla, korumalar arasında arbede yaşanmıştı.
Olaylarda 11 kişi yaralanmış, bu kişilerden dokuzu hastaneye kaldırılmıştı.
Korumalar hakkında tutuklama kararı çıkarılmış ABD Yüksek Mahkemesi, korumalar hakkında açılan davaların iptal edilmesi talebini reddetmişti.
Türk hükümeti arbedenin ‘PKK yanlısı göstericiler’ ile bağlantılı olduğunu savunurken, Washington polisi olayı barışçıl göstericilere yönelik ‘vahşi bir saldırı’ olarak nitelendirmişti.
Olay sonrasında açılan davalarda Erdoğan’ın korumaları arasında yer almayan iki Türk güvenlik görevlisi suçlu bulunmuş, 11 koruma görevlisi hakkındaki suçlamalar düşürülmüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da kavgaya tanık olmuştu.
ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu, Türkiye’yi kınayan tasarıyı kabul etmişti.

Çoğu Yunan ve Ermeni yanlısı Demokrat ve Cumhuriyetçi partiden 75 Kongre üyesi, Blinken’a gönderdiği mektupta, ‘saldırıdan Türkiye’nin sorumlu tutulmasını’ istedi.
Mektupta, ‘saldırıları gerçekleştiren Türk yetkililer ABD’den ayrıldı ve hiçbir zaman Amerikan adaletine teslim edilmediler. Amerikan hukuk sistemi davacılara bu konuda başvuru yapabilecekleri bir zemin sunmakta; ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan her fırsatta oyalama taktikleri uygulamayı ve ilgili mahkemelerin yetkilerini hiçe saymayı tercih etti’ denildi.
Kongre üyeleri, ‘Dışişleri Bakanlığı’na, Erdoğan ve Türk yetkililer nezdinde bu konuda baskı yapma çağrısında da bulundu.

Erdoğan 7 üniversiteye rektör atadı!