Erdoğan’ın Kıbrıs’taki açıklamaları BM’ye taşınıyor

Yayın tarihi: 21 Temmuz 2021 Çarşamba 3:02 pm - Güncelleme: 21 Temmuz 2021 Çarşamba 3:09 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kapalı Maraş’ın yeniden yerleşime açılacağı açıklamasının ardından  Kıbrıs Rum Kesimi ve Fransa konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) taşıyacağını duyurdu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yaptığı ziyaretin yankıları sürüyor. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. yıldönümünde konuşan Erdoğan, Avrupa Birliği’ni çözümle ilgili verdiği sözleri tutmamakla suçlayarak, ‘Kapalı Maraş’ın da yeniden yerleşime açılacağını söyledi.

Erdoğan’ın bu açıklaması Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), ABD, Yunanistan, İngiltere ve AB’nin tepkisini çekti. Söz konusu adımı kabul edilemez olarak niteleyen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) taşıyor.

Yunan mevkidaşı Nikos Dendias’la bir araya gelen GKRY Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada konunun gündeme getirilmesi için BMGK’ye başvuru yaptıklarını söyledi. Christodoulides, “Atılan bu adımlar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir şekilde ihlalidir. Yeniden başlaması için efor sarf edilen görüşmelere etkisi negatif olacaktır” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan KKTC açıklaması

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kapalı Maraş’la ilgili şu ifadeleri kullanmıştı: “Atılan adımlarla Maraş’ta yeni mağduriyetler oluşturulmayacak, bilakis mevcut mağduriyetler giderilecektir. Bizim kimsenin toprağında, hakkında, mülkünde gözümüz yoktur. Kimse de bizim ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hakkına el uzatamaz. Cumhurbaşkanı Sayın Tatar’ın bizlerle paylaştığı kararla Maraş’ta hayat yeniden başlayacaktır. Mülkiyet haklarına riayet edilerek yürütülen bu çalışmalar ışığında artık Maraş’ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır. Açılımın öncelikle Kapalı Maraş’ın yüzde 3 buçuğuna tekabül eden pilot bölgede başlayacak olması Kıbrıs Türk makamlarının bu konuya ne kadar hassas yaklaştığını ortaya koyuyor.”

Fransa’dan Güney Kıbrıs’a destek

ABD’den KKTC ve Türkiye’ye tepki: Kışkırtıcı, kabul edilemez