Erdoğan’ın ‘istenmeyen kişi’ kararı Dışişleri Bakanlığı’nda kriz yarattı iddiası

Yayın tarihi: 23 Ekim 2021 Cumartesi 11:51 pm - Güncelleme: 24 Ekim 2021 Pazar 5:59 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın ‘Kavala’ çağrısı yapan 10 ülkenin büyükelçilerini ‘istenmeyen kişi’ ilan etme kararı iddiaya göre Dışişleri Bakanlığı’nda kriz yarattı, diplomatlar kararı geri çevirmek için çabalıyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Osman Kavala derhal serbest bırakılmalı” çağrısı yapan ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçilerini ‘Persona non grata’ (İstenmeyen kişi) ilan etme talimatını ilk olarak Afrika gezisinde verdiği öne sürüldü.

DW Türkçe’nin haberine göre, Dışişleri Bakanlığı’nda büyükelçilerin ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmesiyle ilgili çalışmalar yapılıyor. Ancak Dışişleri diplomatları bu girişimi durdurmak için çaba harcıyor.

DIŞİŞLERİ ‘SINIR DIŞI’ İDDİASINI DA YALANLADI

Öte yandan Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet’in sınır dışı edildiği iddiaları Dışişleri Bakanlığı kaynakları tarafından yalanlandı. Hollanda basınında yer alan bu iddialar hakkında gazetecilere açıklama yapan Türk Dışişleri Bakanlığı kaynakları, “Haber gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

 

Erdoğan’ın ‘büyükelçi’ çıkışına ilk tepki İsveç ve Norveç’ten geldi

Kavala’nın serbest bırakılması çağrısına bakanlardan tepki yağdı; büyükelçiler Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı!

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan bugün Eskişehir’de yaptığı açıklamada konuyla ilgili şunları söylemişti: “Yatıyorlar kalkıyorlar Kavala Kavala… Kavala dediğin Soros’un Türkiye şubesi. 10 büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı’na geliyor. Bu nasıl terbiyesizliktir, siz burayı neresi zannediyorsunuz ya? Burası Türkiye, Türkiye. Burası bir kabile devleti değil, anlı şanlı Türkiye. Burada Dışişleri’ne gelip de talimat veremezsiniz. Ben Dışişleri Bakanıma talimatı verdim, ne yapması gerektiğini söyledim. Bunların bir an önce istenmeyen adam ilan edilmesini halledeceksiniz dedim. Türkiye’yi anlayacaksınız, bileceksiniz. Anlamadığınız gün terk edeceksiniz.”

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a jet ‘büyükelçi’ yanıtı

Davutoğlu’ndan Erdoğan’a: Bu telaş ve istek neden?

Erdoğan: 10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesini istedim

Erdoğan’ın ‘büyükelçi’ çıkışına ilk tepki İsveç ve Norveç’ten geldi