Erdoğan’ın ‘İngiltere’de aşı ücretli’ açıklaması yalanlandı

Yayın tarihi: 26 Haziran 2021 Cumartesi 10:36 am - Güncelleme: 26 Haziran 2021 Cumartesi 10:36 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İngiltere’de Covid-19 aşıları ücret karşılığında yapılıyor” sözleri, BBC Türkçe tarafından yalanlanırken, doğrulama platformu teyit.org da “Covid-19 aşıları İngiltere’de ücretsiz uygulanıyor” açıklamasında bulundu.

Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün bir otelde düzenlenen AKP Hatay Genişletilmiş İl Danışma Toplantısı’na katılarak partililere şöyle hitap etmişti: “Gençler bunu bilsinler. Şimdiyse hastanelerimiz nasıl, bunu da görsünler. Bakın şu anda sevgili kardeşlerim, dünyanın değişik yerlerinde Avrupa’nın en gelişmiş ülkeleri aşı var ya, bu aşıyı ücretli yaptırıyor biliyor musunuz? Ücret alıyor, ücret. İngiltere’de 100 sterlin gibi rakamla ücret alınıyor. Bizde böyle bir şey yok.”

Erdoğan’ın bu açıklamasını haberleştiren BBC Türkçe, 43 milyon kişinin en az bir doz, 32 milyon kişinin de iki doz aşı olduğu İngiltere’de Covid-19 aşılama programının ücretsiz yürütüldüğünü yazdı.

Ülkede halihazırda Pfizer-BioNTech, Oxford-Astra Zeneca ve Moderna aşıları uygulanıyor.

Sağlık Bakanı Matt Hancock, aşılama kampanyası için şunları söylemişti:

“Bu pandemiden çıkış yolumuz aşılar. Sahtekarların bu dev ekip çalışmasının altını oymasına izin vermememiz yaşamsal önemde. Aşı için sizden asla para istenmeyecek, aşı için sizinle temas kurulduğunda banka detaylarınız ve PIN kodunuz sorulmayacak.”

Teyit.org’dan da yalanlama

Teyit.org, sosyal medya hesabından Erdoğan’ın iddiasının yanlış olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dile getirdiği, İngiltere’de Covid-19 aşılarının 100 sterlin gibi bir ücret karşılığında yapıldığı iddiası yanlış. Covid-19 aşıları İngiltere’de ücretsiz uygulanıyor” açıklamasında bulundu.