Erdoğan’ın hedef aldığı Terzi Fikri’nin fındık konuşması ortaya çıktı

Yayın tarihi: 31 Temmuz 2022 Pazar 3:19 pm - Güncelleme: 31 Temmuz 2022 Pazar 11:08 pm

Ordu’da fındık alım fiyatını açıklayan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Terzi Fikri’yi hedef alarak “Bedelini benim Ordu’m çok ödedi çok” dedi. Terzi Fikri olarak tanınan Fatsa’nın devrimci Belediye Başkanı Fikri Sönmez’in fındık fiyatlarıyla ilgili konuşması ise gündem oldu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (30 Temmuz) Ordu’da fındık alım fiyatının 54 lira (3 dolar) olduğunu açıkladı. Fiyat, geçen seneye göre dolar bazında düşük kaldı. Geçen sene fındık fiyatı 3.15 dolar, 2020’de ise 3.29 dolar olarak belirlendi.

Terzi Fikri’nin oğlu Naci Sönmez’den Erdoğan’a cevap

Fındık alım fiyatını açıkladığı konuşmasından ‘Terzi Fikri” olarak tanınan Fatsa’nın devrimci belediye başkanı Fikri Sönmez’i hedef alan Erdoğan, “Ordu Terzi Fikri’yi de iyi bilir. Onların bedelini benim Ordu’m çok ödedi çok. Ama artık böyle bir şey var mı, yok” dedi.

Fikri Sönmez’in oğlu Naci Sönmez de, Erdoğan’a sosyal medya hesabından cevap vererek, “Anlaşılıyor ki yarattığı eser ülkeyi yönetenlerinde 42 yıl sonra uykularını kaçırıyor” dedi.

Terzi Fikri’nin 1980 öncesi fındık fiyatlarıyla ilgili konuşması gündem oldu. Terzi Fikri,  konuşmasında hayat pahalılığına ve sömürü düzenine vurgu yaptı.

TERZİ FİKRİ KİMDİR?

1938’de Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Kabakdağı köyünde doğdu. Yoksul bir çocukluk geçirdi. İlkokul sonrası bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başladı.

1960’larla birlikte Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu ve aktif siyasete başladı. TİP’in Fatsa’daki örgütlenmesi için çalıştı.

Dev-Genç’le birlikte 6. Filo’ya karşı eylemlerde yer aldı. 1972’de THKP-C davasından yargılandı. Mahir Çayan ve yoldaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçışı sonrası Karadeniz’e geçmelerine yardımcı olmakla suçlandı. 2 yıl kadar tutuklu yargılandıktan sonra 1974’te afla serbest kaldı.

Karadeniz bölgesindeki emekçilerin ve köylülerin içerisinde mücadele yürüttü. 1978-79’da “Fındıkta sömürüye son” mitinglerini örgütleyen isimlerden biri oldu.

1979’da Fatsa’da, CHP, AP ve MSP’nin iki katı oy alarak bağımsız belediye başkanı seçildi. Fatsa’yı halk komiteleriyle yönetmeye başladı. Komitelerle birlikte “Çamura son” kampanyası, “Fatsa Halk Kültür Şenliği” gibi etkinlikler düzenledi. İlçede yol, su, kanalizasyon gibi sorunların halkın katılımıyla çözülmesi için adımlar attı. Geniş köylü kitlesinin katıldığı fındık mitingleri hayata geçirildi.

1980 Mayıs-Temmuz ayları arasında 50’nin üzerinde kişinin katledildiği Çorum Katliamı sırasında Başbakan Süleyman Demirel tarafından “Çorum’u bırakın Fatsa’ya bakın” ifadeleriyle hedef gösterildi. Operasyon öncesi CHP, MSP, AP ilçe başkanlarının ortak basın açıklaması yaparak “Fatsa’da operasyon yapılacak bir şey yok. Huzur içindeyiz” sözleri yeterli olmadı.

1979’da Ordu’nun Fatsa ilçesinde bağımsız belediye başkanı seçilen ve ilçeyi halk komiteleriyle yöneten Devrimci Yol’cu Sönmez, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve sağcı medyanın hedef göstermesi sonrası 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’in yönettiği ‘Nokta Operasyonu’ ile 11 Temmuz 1980’de gözaltına alınmıştı.

Vali Reşat Akkaya’nın Ordu’ya atanmasıyla birlikte 11 Temmuz 1980’de başlatılan “Nokta operasyonu” ile gözaltına alındı. Hürriyet, operasyondan 2 gün önce “Fatsa’ya nokta operasyonu” başlığıyla harekatı duyurdu. TSK, ilçeye hücumbotlarla denizden baskın gerçekleştirdi. Harekata bir mekanize piyade taburu, üç jandarma komando birliği, il alay komutanlığı takviye birlikler, polis katıldı.

Operasyon sırasında asker ve polislere, yüzleri maskeli kişiler tarafından tarafından yardım edildi. Birçok devrimcinin evi, ihbar edildi.

Hayatının geri kalanı cezaevi koşullarında, işkenceyle geçti. ‘Terzi Fikri’, 4 Mayıs 1985 günü, 47 yaşındayken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi

Sönmez’in çalışmaları, bir sosyalist yerel yönetim deneyimi olarak görüldü ve yerli ve yabancı birçok araştırmaya da konu oldu.