Erdoğan’ın ‘Doktorlar giderse gitsin’ sözlerine Kenan Evren benzetmesi

Yayın tarihi: 9 Mart 2022 Çarşamba 11:13 am - Güncelleme: 9 Mart 2022 Çarşamba 11:13 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, doktorlar hakkındaki “Varsın gidiyorlarsa gitsinler’ sözlerinin yankıları sürüyor. TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, “Kenan Evren de, kasaba siyaseti yapanlar da buna benzer cümleler kurdu” diye tepki gösterdi.

Erdoğan, Kadın Muhtarlar Toplantısı’nda doktorların Türkiye’den gitmesi konusunda konuştu. Erdoğan “Samimi konuşuyorum. Dost acı ama gerçeği söyler. Bu hastaneleri inşa eden biziz, doktorları okutan, bu devlet değil mi? Bu devlet sizi okuttu, yetiştirdi, en çok maliyeti yüksek olan sağlıktır. Şimdi az para veriyormuş. Sordum en az alan 8-9 bin, en yüksek 25 bin civarında. Buna rağmen özel sektör çok daha büyük maaş verdiği için kaçıyorlarmış. Açık konuşmayı severim. Varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı buralarda istihdam eder buralarda yola devam ederiz. Gerekirse yurt dışından dönmek isteyenleri süratle dahil eder ülkemizi istihdam ederiz” dedi.

KENAN EVREN BENZETMESİ

Bu sözlere ilk tepki Türk Tabipleri Birliği (TTB)’nden geldi. TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, “Kenan Evren de, kasaba siyaseti yapanlar da buna benzer cümleler kurdu. Hatta bir adım öteye gidip, ‘ağaca bağlayın gitmesinler’ diyenleri dahi gördük” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doktorları devletin yetiştirdiğine dair söylemlerine de değinen Bulut, “Bu gençler yüzde 1’lik dilimlerde olan insanlar. Zeka seviyeleri yüksek çocuklar. Bu çocukları aileleri yetiştiriyor. Eğitim masraflarını da aileleri karşılıyor. Cumhurbaşkanı kendisi servet yapmayı biliyor. Milyarlarca doların üzerinde oturuyor, doktorları paragözlükle suçluyor. Yeni başlayan bir hekim 5 bin 500 TL maaş alıyor. Eskiden öğrenciler aynı evde kalırdı. Şimdi ise 3 asistan aynı evde kalıyor. Emekli hekimlerden bahsetmiyorum bile. Bu açıklama bizleri yaralıyor. Ancak 2023 seçimlerinde onlar gidecek biz kalacağız” ifadelerini kullandı.

BURADAYIZ, BURADA KALACAĞIZ’

TTB Merkez Konseyi de, “Hiçbir Yere Çekip Gitmiyoruz! Buradaydık, Buradayız, Burada Kalacağız” açıklamasıyla Erdoğan’a tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini, “başından sonuna kadar yönetememe krizinin göstergesi” olduğunu belirten TTB, şunları kaydetti:

“Türk Tabipleri Birliği olarak ‘Karanlığa Karşı Önlüğümüzün Beyazına, Özlük Haklarımıza, Halkın Sağlık Hakkına Sahip Çıkıyoruz’ diyerek başlattığımız mücadele programında yaşanan tüm sorunları, hak kayıplarını teşhir ettik. İktidar eliyle çökertilen sağlık sistemini, sağlıksızlık üreten hastaneleri, başa çıkamadığı kışkırttıkları sağlık talebine, beş dakika muayene dayatmasını, sağlığa da yansıttıkları şiddeti teşhir eden ve beyaz eylemler ile mücadeleyi büyüten hekimlere yönelik bu açıklama başarısızlığın itirafıdır. Sağlığa yönelik acil taleplerimizi görmezden gelen, insanca yaşanabilir ücret talebimizi hedefe koyan bu açıklama toplumu yanıltma, topluma hekimlerin tek istekleri paraymış gibi göstererek sağlıkta yaşanan krizin üstünü örtme çabasıdır.”

‘HEPSİ GİTTİ BİZ KALDIK’

Erdoğan’a bütün hekimler adına cevap verdiklerini belirten TTB, “Biz hekimiz. Tıbbın tarihinden bu yana burada, bu topraklardaydık. Bugün de buradayız” dedi ve şunları kaydetti:

“Biz, topluma adanmış bir mesleğin onurlu üyeleri olarak emeğimizle, bilgimizle, uzun yıllar süren eğitim ve mesleki deneyimlerimize dayanan birikimimizle insanlara hizmet için çalışıyoruz.

Biz, yıllar içinde, ‘Doktorları ağaca bağlayın da kaçmasınlar’ diyen devlet başkanlarını da, ‘Doktorların gözü doymaz’ diyen kasaba siyasetçilerini de, ‘Paracı doktorlar gürültü yapıyor’ diyen sağlık yöneticilerini de gördük/görüyoruz. Hepsi gitti, biz kaldık; mesleğimiz ve meslek onurumuz kaldı.

Bugün de hiçbir yere çekip gitmiyoruz. Güçsüzlerin gücü, çaresizlerin çaresi olmak, ölümle ve hastalıklarla mücadele etmek, sağlık ve şifa dağıtmak için, Dün, bugün olduğu gibi yarın da burada, bu topraklarda kalacağız. Ne ülkemizden ne mesleğimizden ne hakkımız olanı istemekten vazgeçeceğiz. Emeğimizi, mesleğimizi, geleceğimizi karartmaya çalışanlara karşı 14-15 Mart’ta bütün illerde, bütün sağlık kurumlarında G(Ö)REV’de olacağız. Bu sözlere gereken cevabı o gün bir kez daha hep birlikte vereceğiz.”

‘POLEMİKTEN BESLENİYOR’

TTB Şiddet Çalışma Grubu üyesi Dr. Samet Mengüç ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisinden beklenen ifadeleri kullandığını aktararak özetle şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı kendisinin işine gelmeyen bir söylem içinde olan herkesi düşman görüyor ve öyle tavır takınıyor. Bir Cumhurbaşkanı böyle konuşmamalı. Hekimlerin sorunu varsa bu sorunları halletmeye çalışmalı. Bu açıklamalar bizi üzüyor. Bilim insanını, hekimlik anlayışını önemsemeyen bir davranış şekli. Bir Cumhurbaşkanının özellikle pandemi sürecinde hekimlere yönelik bir dili asla tasvip edilemez. Cumhurbaşkanı bunu bilerek yapıyor. Polemikten, ötekileştirmeden beslenen bir insan. Hekimler adına çok üzücü bir durum.”

CHP: DEVLET YÖNETİM CİDDİYETİNE YAKIŞMIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel de, “Bu sözler, Saray’ın rant anlayışı yüzünden oluşan ve derinleşen sorunların neden çözümsüz kaldığının da birinci ağızdan göstergesi olmuştur.” dedi. Beyin göçünün nedeninin sadece maddi beklenti olmadığını ifade eden Açıkel, şunları kaydetti:

“Saray zihniyeti, bilimi ve liyakati itibarsızlaştırdıkça, yönetici kadrolara ehliyetsiz ve duyarsız atamalar yaptıkça, tüm sağlıkçılara şiddet salgın gibi yaygınlaştı. AKP döneminde hekimlerimiz ve özellikle genç sağlıkçılarımız hak ettiği ve fazlasıyla layık olduğu değeri göremiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sağlıkta şiddet, itibar kaybı ve çalışma hayatındaki sorunlar yokmuş gibi, doktorlarımızı adeta hedef göstererek itham etmesi, devlet yönetim ciddiyetine yakışmamaktadır.”

KARAMOLLAOĞLU: GÜVEN VERMEK YERİNE TEHDİT EDEN HÜKUMET

Erdoğan’ın hekimler için söylenmemesi gereken cümleler sarf ettiğini belirten Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Erdoğan’a tepki gösterdi. “Aslında; bugünkü şartlarda bir hekimin bir aylık maaşıyla, orta sınıf bir aracın yakıt deposunun en fazla altı kez dolacağını bilmiyor numarası yapmaya çalışıyorlar” diyen Karamollaoğlu, özetle şöyle dedi:

“Bu imkanlar var idiyse; neden daha öncekilerin yurtdışına gitmesine neden olundu ve seyirci kalındı? Hiç kimse kusura bakmasın! Güven vermek yerine tehdit eden devlet, vatandaşına nasıl nitelikli sağlık hizmeti sunacak? Erdoğan ve Hükümeti ise ister anlasın ister anlamasın; bir hekim kolay yetişmiyor! Hekimlerimiz ve diğer bütün sağlık emekçilerine ahde vefa gösterilmelidir. Gösterdikleri emek ve aldıkları ücret arasındaki mağduriyet oluşturan fark giderilmelidir. Sağlığımızı koruyanları korumak yerine korkutmaya tevessül eden tavırlara da kesinlikle son verilmelidir!”

“AMAÇ KÖTÜLÜK”

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da “Bu ülke bu kadar kötülüğü haketmiyor!!! Zannedersiniz ki AKP Parti Programı ‘amaç’ bölümünde ‘KÖTÜLÜK’ yazıyor” ifadelerini kullandı.

DEHŞETE DÜŞÜREN SÖZLER

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin de, Erdoğan’ın “Gidiyorlarsa gitsinler” sözlerine “Adalet sarayı inşa ederken hukuk devletini yıktınız, yetmedi. Havaalanı inşa edip dış hatlarını gençlerin umut kapısı yaptınız, yetmedi. Şimdi de hastane inşaatıyla sağlık sistemini yıkıyorsunuz” diye yanıt verdi.

AFİYETLE DİYET

DOKTORLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Erdoğan’ın ‘Giderseniz gidin, biz de yola genç doktorlarla devam ederiz’ sözlerine doktorlar tepki gösterdi