Erdoğan’ın Cenevre gezisi zor geçecek gibi

Yayın tarihi: 16 Aralık 2019 Pazartesi 2:05 pm - Güncelleme: 16 Aralık 2019 Pazartesi 2:08 pm

İç ve dış politikada yoğun sorunlarla karşı karşıya olan AKP li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ ı Hafta başında protestolarla karşılanması beklenen zor bir Cenevre ziyareti bekliyor.

Mehmet Tanlı /Almanya

İsviçre’ de faaliyet gösteren bir çok Kürt Derneği, Kurumu ve Türkiyeli Muhalif Gruplar Cenevre’deki Mülteci Forumu’na gelmesi beklenen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsviçre’ye girişinin kabul edilemez bir durum olduğunu belirtti.

17-18 Aralık tarihleri arasında BM nin düzenleyeceği İsviçre Cenevre’de Mülteci Forumu’na Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da davet edilmesi İsviçre’de yoğun tepkiye neden oldu..
İsviçre’de kurulu YJK-S ve CDK-S adlı Kürt oluşumları ve Türkiyeli sol muhalif gruplar bu daveti ortak bir açıklama yaparak protesto ettiler ve bu ziyaretin kabul edilemez olduğunu belirttiler.

Kürt gruplar ulusal ve Uluslararası medyaya yaptıkları ortak açıklamada “Görev süresi boyunca Erdoğan ve koalisyon partisi MHP, Kürtlere karşı savaş ilan edip imha hareketine gitti. Binlerce suçsuz insan sadece Kürt ve muhalif olduğu için tutuklandı ve binlerce insanımız göçe zorlandı. Binlerce yerel siyasetçi, kadın hakları aktivistleri, belediye başkanları, parti başkanları, eş başkanlar, akademisyenler ve insan hakları aktivistleri tutuklandı ve yüzlerce kişi öldürüldü.Bunların başsorumlusu elbette o ülkeyi yöneten tek karar verici Erdoğandır ” dendi.

Özgür Politika gazetesinin konuyla ilgili detaylı biçimde geçtiği habere göre yapılan açıklamada daha sonrada , “Erdoğan, IS, El Kaide ve El Nusra gibi cihadçı gruplara destek verdiği iddia edilirken Kuzey Suriye’de insanlığa karşı işlenen katliam ve suçlar Birleşmiş Milletler tarafından bilinmektedir” diye belirtildi.

Savaş suçu işlenmektedir

Erdoğan’ın toplumun her kesimine karşı savaş suçları işlediğine dair vurgu yapılan açıklamada .“ Bu kuzey doğu Suriye’ye yapılan operasyon orada Kürt bölgelerdeki evlere, işyerlerine yandaş radikal gruplar tarafından el konulması, yağmalanması , Kürtlerin göçe zorlanması uluslararası hukuka aykırı bir eylem, savaştır ve bir an evvel durdurulmalıdır. Bunların hepsi ilerde savaş suçu sayılacak ve bu suçu işleyenler ceza alacaklardır ” dendi.

Erdoğan ve müttefiklerinin ayrıca , mültecileri Avrupa’ya karşı koz olarak kullanması da ve bunun için AB den milyonlarca Euro almasını bir skandal olarak gören protestocu gruplar Erdoğan’ın Cenevre ziyaretinde yoğun protestoyla karşılaşacağını söylediler.

Son dönemde bir çok yurt dışı gezisinde uluslararası alanda protesto edilen Erdoğan’ın davetliler arasında olması İsviçre’de de büyük tartışmalara ve krize neden olmuş görünüyor. AKP hükumetinin Kuzey Doğu Suriye’ye dönük harekatı nedeniyle İsviçre’deki birçok kesimin protestosu günler öncesi başlamış durumda. Ve aynı insanlar Erdoğan karşıtı gösterileri genişletmeyi düşünüyorlar. Protestocular r tek Kürt gruplarla sınırlı değil geniş bir Türkiyeli ve İsviçrelilerden oluşan muhalif kesim Erdoğan’ı protestolarla karşılamaya hazırlanıyor.
Avrupa‘ da yaşayan bir çok Politik gözlemci ‚‘‘İsviçrede uzun yıllardır örgütlü bir Kürt diasporası olduğunu ,AKP hükumetinin saldırgan dış politikası, anti demokratik uygulamaları ve Kürtlere karşı ortaya koyduğu, yürüttüğü aralıksız savaş,.tutum son dönemde zaten İsviçre siyasetinin gündemine oturmuş durumda‘‘ diyorlar.

Cenevre’deki Program

17 Aralık’ta BM Cenevre Ofisi’nde başlayacak olan 2 günlük forumun açılış konuşmasını İsviçre Dışişleri Bakanı İgnazio Cassiz ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi yapacak.

Bu Açılış konuşmalarının ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bir sunumuyla devam edecek forumun ilk gününde Kosta Rica, Etiyopya, Almanya, Pakistan ve Türkiye’nin devlet başkanlarının konuşma yapmaları bekleniyor.