Erdoğan’ın ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ sözleri Yunan medyasında büyük yankı uyandırdı

Yayın tarihi: 4 Eylül 2022 Pazar 3:40 pm - Güncelleme: 4 Eylül 2022 Pazar 5:56 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan’ın  adaları AKP döneminde ‘işgal ettiğini’ kabul ederek Atina’yı hedef aldı. Erdoğan’ın ‘İzmir’i unutma’ ve ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ sözleri Yunan basınında büyük bir yankı uyandırdı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun Çarşamba Havalimanı’nda TEKNOFEST 2022’ye katıldı. Erdoğan, konuşmasında Türkiye’nin son zamanlarda Ege ve Doğu Akdeniz’de gerginlik yaşadığı Yunanistan’ı hedef aldı. Yunanistan, geçtiğimiz günlerde Türk F-16’larına Rus yapımı S-300 Hava Savunma Sistemi ile radar kilidi attı.

Erdoğan konuşmasında şunları söyledi:

“Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz, vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz. Dün ülkemizin ayağına prangalar takarak, ilerlemesini engelleyenlerin, bir yerlere fırsat kollayarak, beklediğinden emin olun

Amerika, Dedeağaç’a, Yunanistan’a silahları gönderiyor mu? Uçakları gönderiyor mu? Oradan S-300’lerle bizi tehdide kalkışıyor mu? Ey Yunan, bak tarihe bak, tarihe dön, çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur, ağır. Yunanistan’a bizim tek cümlemiz var, İzmir’i unutma”

“YİRMİ YIL GÖZÜNÜN ÖNÜDE ADALAR İŞGAL EDİLİRKEN NEDEN SUSTUN?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Erdoğan’ın adaları Yunanistan’ı işgal ettiğini kabul etmesine tepki gösterdi. Tezcan, AKP döneminde adaların bu hale geldiğini vurgulayarak ‘ Şimdi derdin vatan mı, seçim mi? ‘ dedi. Tezcan’ın Twitter hesabından yaptığı paylaşımı şöyle:

“Nihayet ikrar ettin. ‘Bir gece ansızın…’ şarkısını bırak. Yirmi yıl gözünün önünde adalar işgal edilirken neden sustun? Uyarılarımıza neden kulak asmadın? Sen şarkı söylerken işgal edildi adalar Erdoğan. Şimdi derdin vatan mı, seçim mi? Geliyor gelmekte olan…”

YUNAN BASININDA BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

Erdoğan’ın Yunanistan’a verdiği gözdağı ülke basınında geni bir yer tuttu.  Yunan gazeteleri, açıklamaları son dakika notuyla okurlarına aktardı.

“OPERASYON SİNYALİ”

CNN Yunanca, “Erdoğan`ın Yunanistan`a doğrudan ve açık tehdidi: Yunanistan, İzmir`i unutma” başlığını kullandı. Haberde, “Erdoğan`ın Yunanistan`ın adalarına operasyon sinyali verdiği” şeklindeki not aktarıldı. Erdoğan`ın söz konusu açıklamalarının, “Yunanistan`ın NATO içinde değeri yoktur” ifadesinin ardından geldiğine dikkat çekildi.

“DOĞRUDAN VE AÇIK TEHDİT”

“in.gr” adlı internet sitesi, Erdoğan`ın Yunanistan’ı “doğrudan tehdit ettiğini” yazdı. Erdoğan`ın, “Ankara vakti geldiğinde ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu” vurguladığına işaret edildi.

İZMİR’İ MANŞETE ÇEKTİLER

“parapolitika.gr” adlı internet sitesi de “Yunanlılar, İzmir’de olanları unutmayın” manşetini çekti. Haberde, Erdoğan`ın, “Ey Yunan, tarihe bak. Çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur. Bir gece ansızın gelebiliriz. Adaları işgal etmeniz bizi bağlamaz. Vakti zamanı geldiğinde gereğini yaparız” dediği belirtildi.

KATHİMERİNİ: BEDELİ AĞIR OLUR

“Erdoğan: Yunanistan’a doğrudan tehdit” diyen Kathimerini, Samsun`da konuşan Erdoğan’ın, Atina’yı “Bedeli ağır olur.” ifadesiyle uyardığını aktardı. Ayrıca Erdoğan’ın, “Kimin dostumuz, kimin bize karşı olduğunu iyi bilmeliyiz. Oradan S-300’lerle bizi tehdide kalkışıyor mu? Ey Yunan, tarihe bak. Çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur” notları paylaşıldı.

SKAİ: YENİ TEHDİTLER

Skai televizyonu, “Yeni tehditler: Bir gece ansızın gelebiliriz” ifadesini kullandı. Haberde, “Türkiye Cumhurbaşkanı, Yunanistan`a `Tarihine bak` çağrısı yaptı. `Aşırıya kaçarsanız bedeli çok ağır olur` diye uyardı.” denildi. Erdoğan’ın konuşmasındaki, “Bu gençlik, bir asır önce milli mücadeleyi zafere ulaştırmış, düşmanı denize dökmüştü.” ayrıntısına yer verildi.

“MEYDAN OKUMA”

“Türk Cumhurbaşkan’ından eşi görülmemiş bir meydan okuma” ifadesine yer veren Proto Thema, “Yunanistan’ın işgal altındaki adaları bizi bağlamaz, zamanı gelince ne gerekirse yaparız.” ayrıntısını aktardı.

ERT: TARİHE BİR BAKIN

Yunan devlet televizyonu ERT, Erdoğan’ın, Ege’deki hava sahası ihlalleri nedeniyle Yunanistan’ı uyardığını aktardı. Uyarılarını sıralayan Erdoğan’ın “Tarihe bir bakın. Daha ileri giderseniz, ağır bir bedel ödersiniz.” dediği kaydedildi.

 

ATİNA YÖNETİMİ’NDEN CEVAP

Erdoğan’ın sözlerine Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan cevap geldi. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Yunanistan, günlük küstah ve her türlü sınırı aşan açıklamalar ve tehditler konusunda Türkiye’ye uymayacak. NATO içerisindeki birlik ve beraberliğe kimin zarar verdiğini göstermek için son günlerde yapılan provokatif açıklamaların içeriğine dair müttefiklerimize ve ortaklarımıza bilgi vereceğiz. Aynı zamanda uluslararası hukuk ve deniz hukuku temelinde bölgenin tamamı için istikrar ve güvenlik sütunu olarak kalmaya devam edeceğiz”