Erdoğan’ın adaylığına partilerden itiraz yağıyor

Yayın tarihi: 28 Mart 2023 Salı 2:52 pm - Güncelleme: 28 Mart 2023 Salı 2:52 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasına yönelik itirazlar büyüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimine sayılı günler kala, partiler YSK’ya verdikleri dilekçe ile Erdoğan’ın adaylığına itiraz etti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü kez aday olacağını açıkladı. İktidar tarafından Erdoğan’ın üçüncü kez aday olmasının önünde her ne kadar hukuksal bir engel olmadığı savunulsa da hukukçular ve siyasi partiler adaylığın Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade ediyor.

Eski İstanbul Baro Başkanı Avukat Turgut Kazan, Erdoğan’ın üçüncü kez aday olamayacağını ifade ederek Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) giderek itiraz dilekçesini sundu.

Kazan, dilekçesinde, anayasa değişikliği sırasında da sonrasında da Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığını, 2017 değişikliği ile sadece cumhurbaşkanı yetkilerinin artırıldığını vurgulayarak, “Recep Tayyip Erdoğan, bir daha aday olamaz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, İYİ Parti, DEVA Partisi, Halkların Kuruluş Partisi (HKP) ve Doğru Parti de YSK’ya verdikleri dilekçe ile Erdoğan’ın adaylığına itiraz etti.

İYİ Parti Erdoğan’ın adaylığı için YSK’ya itiraz etti

DEVA’dan Erdoğan’ın adaylığına itiraz

Bir partiden daha Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığına itiraz