Erdoğan’ın açıklamasından sonra yatırımcının yeni gözdesi oldu

Yayın tarihi: 6 Mart 2019 Çarşamba 1:23 pm - Güncelleme: 6 Mart 2019 Çarşamba 1:23 pm

31 Mart yerel seçimleri öncesinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla ve üretiminin serbest bırakılmasıyla Türkiye gündemine hızlı bir şekilde giren kenevir dünyada da yatırımcıların gözlerinden biri haline geldi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, plastik poşete karşı başlatılan kampanyanın ardından ilk kez ocak ayında poşet yerine kenevirden imal edilen filelerin kullanılmasını önermiş, “Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor” demişti. Ardından, Türkiye’de 20 kentte kenevir üretimi başlatıldı.

Otomotiv sektöründen doğal inşaat malzemelerine, kozmetikten enerji ve gıdaya kadar birçok alanda kullanılan kenevir, finans piyasalarında da önemli yatırım araçlarından biri haline geldi.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, Veri şirketi ETFGI’ya göre Horizons Marijuana Yaşam Bilimleri Endeksi Fonu’nun büyüklüğü bu yıl 1.3 milyar dolara ulaştı. Kanada’nın en büyük 18’inci fonu haline gelen kenevir ETF’si ayrıca ülkenin en çok getiri sağlayan ikinci fonu oldu.

Analistler, fonda her 100 dolarlık yatırım için 75 cent işlem ücreti ödenmesine rağmen yüksek talebin, tematik ETF’lere artan ilginin bir göstergesi olduğunu söylüyor.