Erdoğan’dan gündem dışı görüşme

Yayın tarihi: 25 Aralık 2019 Çarşamba 4:20 pm - Güncelleme: 25 Aralık 2019 Çarşamba 4:36 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile görüşmek üzere Tunus’a gitti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın yer aldığı ziyaret, Erdoğan’ın programında yer almıyordu.

Libya’daki gelişmelerin gündem edildiği ziyarette, Erdoğan, “Libya’daki olumsuz gelişmeler sadece Libya’da kalmıyor aynı zamanda komşu ülkeler, başta Tunus olmak üzere, ciddi manada rahatsız oluyor” ifadelerini kullandı. Erdoğan, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin, “Biz hiçbir yere bugüne kadar davetsiz misafir olmadık. Bir davet olursa tabii ki bunu değerlendiririz” dedi.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ise Erdoğan’la Libya meselesini tüm yönleriyle masaya yatırdıklarını belirtirken, “Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat iki ülke arasındaki sınırları belirliyor. Bu iki ülke arasındaki bir mesele” ifadelerini kullandı.

Said, Türkiye ve Libya arasında imzalanan mutabakata ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti:

“Libya meselesini tüm yönleriyle masaya yatırdık. Ancak, Türkiye ve Libya arasında imzalanan mutabakat zaptı, iki ülke arasındaki sınırları belirliyor. Bu iki ülke arasındaki bir mesele. Tunus’u kapsamıyor. Bazı ülkelerin bu konuya ilişkin çekinceleri olabilir. Ancak dediğim gibi bu bizim Türkiye veya Libya ile meselemiz değil.”

Said, Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmede ayrıca Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA), Tunus’ta inşa etmeyi planladığı hastane projesini değerlendirdiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Said, “Türkiye ile iş birliğinin tüm alanlarda daha verimli ve geniş ufuklar taşıdığını” belirtti.

İHVAN DESTEKLİ

Tunus’ta ekim ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Müslüman Kardeşler’in  desteğiyle kazanan Kays Said, önceki gün Libya Kentleri ve Kabileleri Yüksek Kurulu temsilcileriyle Libya’daki durumu görüşmüştü.

Tunus Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Said, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Uzlaşı Hükümeti’ni (UUH) destekleyen bir girişimin başlatılmasını temenni ettiklerini dile getirdi.