Erdoğan’dan dikkat çeken rektör atamaları: ‘Reis’çinin koltuğuna TÜRGEV’ci oturdu

Yayın tarihi: 24 Haziran 2020 Çarşamba 10:52 am - Güncelleme: 24 Haziran 2020 Çarşamba 5:36 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 6 üniversiteye yeni rektör, birçok bakanlığa ise yeni isimler atandı. Erdoğan’a ‘reis’ diye hitap eden Şafak Ertan Çomaklı’nın istifasıyla boşalan Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’ne TÜRGEV tarafından kurulan İbn Haldun Üniversitesi’nden bir isim atanması dikkat çekerken, Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü’ne de 2015 yılı seçimlerinde AKP’den aday adayı olan Prof. Dr. Metin Aksoy atandı. Damat Albayrak’a bağlı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda ise 4 isim görevden alındı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk Patent ve Marka Kurumu ile 6 üniversiteye rektör atanmasına ilişkin atamalar Resmi Gazete’de yer aldı.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Şafak Ertan Çomaklı istifa etti

Anadolu Üniversitesi Rektörü Şafak Ertan Çomaklı’nın annesi İzmirlilere hakaretler yağdırdı!

Instagram’dan yaptığı canlı yayınla gündeme gelen ve partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ‘reis’ diye hitap eden Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, geçtiğimiz mayıs ayında sağlık sorunlarını gerekçe göstererek YÖK ve Cumhurbaşkanlığı’na istifasını vermişti.

Milli Güreşçi Rıza Kayaalp Spor Müşavirliği’ne atandı

YENİ REKTÖR TÜRGEV’DEN

Sözcü’den İsmail Şahin’in haberine göre, Çomaklı’nın yerine Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü olarak Prof. Dr. Fuat Erdal atandı. Erdal, İbn Haldun Üniversitesi’nde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili ve İktisat Bölüm Başkanı olarak görev yapıyordu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın yönetiminde yer aldığı Türkiye Gençlik ve Eğitim Vakfı (TÜRGEV) tarafından kurulan İbn Haldun Üniversitesi 2017-2018 eğitim yılında hizmete açılmıştı.

Bilal Erdoğan’ın Mütevelli Heyeti Başkan Vekili olduğu üniversitede Erman Ilıcak ve Kazım Türker gibi devletten milyarlarca liralık ihale alan isimler bulunuyor.

Liyakat mı dediniz? Cumhurbaşkanı Danışmanı Güreşçi Hamza Yerlikaya Vakıfbank Yönetimine atandı

AKP ADAY ADAYI REKTÖR OLDU

Erdoğan tarafından dikkat çeken bir başka atama ise Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü’ne yapıldı. Rektör olarak görevlendirilen 1980 doğumlu Prof. Dr. Metin Aksoy, 2015 yılında yapılan genel seçimlerde AKP Yozgat Milletvekilliği Aday Adaylığı için Selçuk Üniversitesi Uluslararası ve İlişkiler Bölümü Öğretim Üyeliği görevinden istifa etmişti.

HACETTEPE’E GELENEK SONA ERDİ

Öte yandan bugün yapılan bir başka rektör atamasıyla da Hacettepe Üniversitesi’nde bir gelenek sona ermiş oldu. Bugüne kadar hep Tıp Fakültesi kökenli isimlerin rektör olduğu Hacattepe’de bu defa Maliye Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran koltuğa oturdu.

Bu arada AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan aldığı kararla, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Rektörlüğüne Prof. Dr. Semih Aktekin, Bingöl Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Doğuş Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Turgut Özkan getirildi.

HAZİNE BAKANLIĞI’NDAN GÖREVDEN ALMALAR VE YENİ ATAMALAR

Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilecik Defterdarı Mustafa Şahin, Diyarbakır Defterdarı Mecit Özdemir, Kars Defterdarı Senem Topal ve Kilis Defterdarı Zekeriya Keleş görevinden alındı.

Hazine ve Maliye Bakanlığında açık bulunan Hazine Başkontrolörlüklerine, hazine kontrolörleri Halil Yanık, Murat Erinç Bayrakcı ve Alper Ergen atandı.Hazine ve Maliye Bakanlığında açık bulunan Hazine ve Maliye Müfettişliğine, yeterlilik sınavında başarı gösteren Hazine ve Maliye Müfettiş Yardımcısı Pınar Bilgen getirildi.

EĞİTİM BAKANLIĞI: BİRÇOK İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE YENİ İSİMLER

Milli Eğitim Bakanlığı Bayburt İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Cengiz Karakaşoğlu, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Yasin Tepe, Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Seydi Doğan, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, Çorum İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Emin Engin, Hakkari İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Bilal Gür ve Ordu İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Mehmet Fatih Vargeloğlu atandı.

Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Seyfullah Okumuş, Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ise Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı getirildi.ULAŞTIRMA BAKANLIĞIUlaştırma ve Altyapı Bakanlığında açık bulunan, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğüne, 1. Bölge Müdürü Murat Baştor, Denizcilik Genel Müdür Yardımcılığına Burak Aykan, Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığına Mükremin Kara, Haberleşme Genel Müdür Yardımcılığına Esma Dilek ve 1. Bölge Müdürlüğüne Serdar Yücel atandı.

TÜRK PATENT KURUMU’NA DA ATAMA

Türk Patent ve Marka Kurumu yönetim kurulu üyeliğine Ebubekir Gizligider atandı.

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDE GÖREVDEN ALMA

Vakıflar Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşaviri Oya Ercil görevden alındı ve bu suretle boşalan 1. Hukuk Müşavirliğine Abdulkadir Sarı getirildi.

REKTÖRLER NASIL ATANIYOR?

2018 yılına kadar devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanı’nca atanıyordu.

2018 yılında 703 nolu KHK’yla 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’ndaki söz konusu madde “Devlet ve vakıf üniversitelerine rektör, Cumhurbaşkanınca atanır. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör ataması, mütevelli heyetinin teklifi üzerine yapılır” şeklinde değiştirildi. Böylece, üniversitelere dışarıdan rektör atılmasının da önü açılmış oldu.

Hali hazırda rektörlük atamaları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan ilanlara gelen başvuruların kurum tarafından değerlendirmesi ve seçtiği üç adayı Cumhurbaşkanına önermesiyle gerçekleşiyor. Bir ay için önerilenlerden birinin atanmaması ve YÖK’ün iki hafta içinde yeni aday göstermemesi halinde Cumhurbaşkanı doğrudan atama yapıyor.

Gök bilimciler, önceden hiç gözlenmeyen astronomik bir nesne keşfetti

O ilçede vaka sayıları patladı, hastanelerde boş yer kalmadı!