Erdoğan’a kızı Sümeyye’den yıllar sonra cevap

Yayın tarihi: 25 Nisan 2021 Pazar 10:34 am - Güncelleme: 25 Nisan 2021 Pazar 5:33 pm

“Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz, fıtrata ters” diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a kızı Sümeyye Erdoğan’dan cevap geldi. Sümeyye Erdoğan, kadının ‘yaratılışta ve hukuk önünde’ erkekle eşit olduğunu söyledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar gerici Yeni Şafak gazetesine röportaj verdi. Sümeyye Erdoğan’ın röportajında bir bölüm dikkat çekti. Kadın ve erkeğin “yaratılış ve hukuk önünde” eşit olduğunu söyledi. Sümeyye Erdoğan’ın açıklaması babası Erdoğan’ın açıklamasını akıllara getirdi. Erdoğan Kasım 2014’te KADEM 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’ne katılmıştı. “Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz, o fıtrata terstir” diyen Erdoğan, “Tabiatları bünyeleri fıtratları farklıdır. İş hayatında hamile bir kadını erkekle aynı şartlara tabii tutamazsınız. Çocuğunu emzirmek zorunda olan bir anneyi, bir erkek ile eşit konuma getiremezsiniz” ifadelerini kullanmıştı.

Sümeyye Erdoğan’ın Yeni Şafak’ta verdiği röportajın ilgili kısmı şöyle:

“Kadının yaratılışta ve hukuk önünde erkekle eşit olduğu çok temel bir hakikat ancak bunun toplumun genelinde kabul gördüğünü söyleyemeyiz. Lafzen kabul edilse bile çoğunlukla içselleştirilmediğini, uygulamadaki yanlışlarla görüyoruz. Bu yaklaşım gündelik hayatta nasıl çıkıyor karşımıza? Kadına söz hakkı vermeyerek, yarısı kadınlardan oluşan bir toplumda tüm belirleyici kararların ezici çoğunlukla erkekler arasında alınmasıyla, kadına yönelik şiddetle vs… Bu alanda adaletin ve hakkaniyetin zihinlerde oturtulması için, öncelikle akademik saha araştırmaları ile sorunları tespit etmeye, akademisyen ve uzmanlardan destek alarak çözüm önerileri üretmeye çalışıyoruz. Önerilerimizi elimizden geldiğince yetkili makamlara ulaştırıyoruz. Diğer yandan toplumsal bir iyileşme için farkındalık kampanyaları düzenliyoruz. Son dönemde kamuoyuyla paylaştığımız ve imzamiatarim.com adresinden imzaya açtığımız “Kadın Haklarına Dair İlkeler Bildirgesi” de aslında bunlardan biri. Özünü kadın haklarına dair çalışmalarımızda bugüne kadar bizlere ışık olmuş Makasidü-ş Şeria’dan ve uluslararası beyannamelerden alan ilkeleri barındırıyor.”