Erdoğan’a hediye edilen lüks uçağın iadesi talebi ‘kaba ve yaralayıcı’ bulunarak geri çevrildi

Yayın tarihi: 26 Temmuz 2019 Cuma 8:41 am - Güncelleme: 26 Temmuz 2019 Cuma 8:45 am

CHP’nin Katar tarafından Erdoğan’a hibe edilen lüks uçağın iadesini düzenleyen yasa teklifi kaba ve yaralayıcı olduğu gerekçesiyle iade edildi. Şentop’a tepki gösteren CHP’li Özel, “Teklif, Saray’ın talimatı sonucu iade edildi” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle birlikte yetkileri kısıtlanan Meclis’te uzun süredir muhalefetin denetim yetkisi kapsamında verdiği soru önergelerinin önemli bir kısmına ya yanıt verilmiyor ya da çeşitli gerekçelerle iade ediliyordu. TBMM Başkanlığı soru önergelerini geri vermesinin ardından bu kez muhalefetin yasa teklifini de iade ederek Meclis’in denetim yetkisinin ardından yasama yetkisine de müdahale etmeye başladı.

CHP’nin Katar tarafından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hibe edilen ve uzun süre tartışmalara neden olan lüks uçağın iadesini düzenleyen yasa teklifi aylar sonra kaba ve yaralayıcı olduğu gerekçesiyle geri verildi.

CHP’DEN TEPKİ

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanı’yken verilen yasa teklifinin 10 ay sonra TBMM Başkanı Şentop tarafından iade edilmesi akılları karıştırdı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu durumun yasama hakkını kısıtlayan bir karar olduğu kadar, muhalefet yapma biçimini kalıplara sokmaya çalışan bir girişim olduğunu dile getirdi. CHP’li Özgür Özel, “10 ay sonra TBMM Başkanı Mustafa Şentop imzalı bir iade yazısı tarafımıza ulaştı. 10 ayda Meclis bürokrasisi, bu teklifi işleme koyup koymamaya karar veremiyor ve Saray’dan talimat bekliyor. Bize gönderilen iade yazısı, bu talimatın sonucudur” değerlendirmesini yaptı. CHP’li Özel, hibe edilen uçağın Türkiye’nin gündemini uzun süre meşgul ettiğini, kamuoyu vicdanında yaşanan rahatsızlık nedeniyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bile bu konudaki rahatsızlığını dile getirdiğini anımsattı. CHP’li Özel, şunları dile getirdi: “Meclis aritmetiğini hesaba katarak teklifimizin genel kurulda kabul edilebileceğinden çekinen Adalet ve Kalkınma Partisi, teklifimizi Meclis tatile girene kadar bekletmiş, Meclis tatile girdikten sonra bu yazıyı tarafımıza göndermiştir. TBMM Başkanı ve bürokrasisi, kanun tekliflerine, soru önergelerine ve araştırma önergelerine adeta içerik denetimi yapmakta, bazı konuları tabu haline getirerek TBMM’de dahi tartışılmasını engellemeye çalışmaktadır. Bu, yasama hakkını kısıtlayan bir karar olduğu kadar, muhalefet yapma biçimini kalıplara sokmaya çalışan bir girişimdir.”