Erdoğan yönetimine askeri stratejist

Yayın tarihi: 18 Haziran 2021 Cuma 7:33 am - Güncelleme: 18 Haziran 2021 Cuma 7:34 am

Yılmaz Polat

AKP Yönetimi Erdoğan -Biden görüşmesinden 3 gün önce Washington’da ‘apar-topar’ Irak savaşına katılan bir lobiciyle anlaştı.

 

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan sözleşme bile imzalamadan prensipte anlaşarak lobi yapmak için Kongre Araştırma Servisi’nden (CRS) asker kökenli Patrick A. Garvey’le anlaştı.

 

2015’den beri Kongre Araştırma Servisi Dışişleri, Savunma ve Ticaret bölümünde çalışan Garvey’in biyografisinde Pentagon, ABD Merkez Komutanlığı ve NATO’da görev yaptığı, aktif olarak iki Irak savaşına katıldığı yazıyor, ‘Ulusal güvenlik stratejisi, Kongre ve askeri alanlarda derin deneyimi’ olduğu bildiriliyor.

 

Garvey’in Kongre’de çalıştığı 90 kişilik araştırma bölümü, Kongre üyelerine istedikleri konularda partiler üstü gizli araştırma ve analiz yapıyor. Garvey Ortadoğu ve terörle mücadele konularında
raporlar hazırladı.

 

Garvey, Adalet Bakanlığı ‘Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası’na yaptığı kayıt başvurusunda, Türk Hükümeti için ‘Kongre faaliyetlerini izleyeceğini, Kongre üyeleri ve çalışanları ile iletişim kuracağını,
araştırma ve analiz yapacağını, yasal konularda tavsiyelerde bulunacağını’ bildirdi. Başvuruda ayrıca hemen işe başlamasının istendiği, sözleşme metnini daha sonra bildireceği de yer alıyor.

 

Washington’da Erdoğan Yönetimi’ne karşı en tepkili kurumların başında kongre geliyor. Kongre’de son yıllarda ‘S-400, Doğu Akdeniz, insan hakları v.s’ sert eleştiriler yapılıyor, çok sayıda tasarı sunuldu.

 

Geçen Kasım ayında yapılan Kongre seçimlerinde Demokrat Parti Temsilciler Meclisi ve Senato’da çoğunluğu sağladı. S-400 nedeniyle F-35 programından çıkarılmasında Kongre’nin yönetim üzerinde yaptığı  baskılar önemli rol oynadı, CAATSA yaptırımları getirildi.

 

Erdoğan ve ailesinin mal varlığının araştırılması, TSK’ya silah ve askeri malzeme satışının yasaklanması gibi önergeler sunuldu. İki partiden Senatörler Kasım seçiminden sonra Başkan Biden’dan
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a baskı yapması isteyen bir mektup yazdı. Yasa tasarılarının hepsinde Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Senatör Bob Menendez’in imzası vardı.

 

Erdoğan Yönetimi, F-35 programına dönmek istiyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Türkiye’nin F-35 programına dönmek istediğini söylemişti. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’na (SSB) bağlı SSTEK  Savunma Sanayi Teknolojileri şirketi Arnold & Porter Kaye Scholer LLP isimli şirket ve lobici Stephen Williams ile bu yıl F-35 projesine geri dönmek için sözleşme imzaladı.

 

Yeni lobici Garvey’in Erdoğan- Biden görüşmesinde alınan Türk askerini Afganistan’a gönderme kararını Kongre üyeleri üzerinde kullanması bekleniyor.