Erdoğan ve Esad Özbekistan’da görüşebilir iddiası

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2022 Pazartesi 11:42 am - Güncelleme: 22 Ağustos 2022 Pazartesi 11:42 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15-16 Eylül’de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Özbekistan’da görüşeceği iddia edildi. Erdoğan geçtiğimiz günlerde Putin ile görüştü, ardından da Suriye meselesinde geri adım başladı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce katil dediği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Özbekistan’da görüşeceği iddia edildi. İddia İran Tasnim Haber Ajansı’na ait. Haberde; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında üçlü bir görüşme yapabileceği öne sürüldü. Putin tarafından 15-16 Eylül’de Özbekistan’ın başkenti Semerkand’da düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞSÖ) toplantısına davet edilen Erdoğan’ın Esad ile burada görüşebileceği haberini veren ajans haberinde şu ifadelere yer verdi:

“Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Erdoğan’ın yanı sıra Esad’ı da sözkonusu zirveye davet etti. Üç lider arasında bir zirve düzenlenebilir.”

Soçi Zirvesi’nin ardından da uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü’nün toplantısına katılacağını şu sözleriyle duyurmuştu:

“Eylül ayında Şanghay Beşlisi, Özbekistan’da toplanacak. Görüşmemizde Sayın Putin de rica etti; nasip olursa biz de inşallah oradaki toplantıya katılacağız.”

ESAD ESED Mİ OLACAK?

Erdoğan geçtiğimiz günlerde Soçi’de, daha önce kendisini dakikalarca ayakta bekleten Putin işle görüştü. Görüşmede Suriye’de devam eden savaşın ele alındığı belirtildi. Görüşmenin ardından Erdoğan ve AKP medyasında Suriye ile ilgili geri adım başladı. AKP medyası sık sık Esad ile görüşmelerin başlayacağını iddia etti. Erdoğan ise daha önce katil dediği Esad ile bir derdinin olmadığını ileri sürdü.

 

UKRAYNA DÖNÜŞÜ NE DEDİ?

18 Ağustos’taki Lviv ziyaretinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ilk kez Şam ile normalleşme iddialarına değinmiş ve Suriye ile ileri seviye adımlarının temin edilmesi gerektiğini şu sözleriyle anlatmıştı:

“Bizim Esed’i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok ki. Eğer Türkiye’de muhalefet olayı böyle bir noktaya taşıyorsa bu muhalefetin hem kalitesini hem de gramını ortaya koyar. Biz istiyoruz ki buradaki süreci daha fazla uzatmayalım. Bizim Suriye’nin topraklarında gözümüz yok. Çünkü Suriye’nin halkı bizim kardeşlerimiz. Orada bizim öyle bir derdimiz yok. Onların topraklarının bütünlüğü bizim için önem arz ediyor. Rejim bunun idraki içinde olmalı. Bunları da yine aynı şekilde Sayın Putin’le Soçi ziyaretimizde görüştük. Temennim odur ki inşallah önümüzdeki dönemle ilgili Suriye’de hem anayasa bir an önce yapılır, bu iş sağlama bağlanır hem de halkın bütün bu noktadaki sıkıntılarını giderecek adımlar atılır.”

Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na tehdit gibi sözler! ‘Yargı bedel ödetmeli’