Erdoğan: Ukrayna’ya gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye’ye de gösterin

Yayın tarihi: 1 Mart 2022 Salı 7:47 pm - Güncelleme: 1 Mart 2022 Salı 8:07 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB’ye Ukrayna üzerinden seslendi, “Ukrayna’ya gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye’ye de gösterin” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kosova Cumhurbaşkanı Osmani  iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı. İmzaların ardından ortak basın toplantısına geçildi. Toplantıda konuşan Erdoğan, Rusya ve Ukrayna’ya çağrıda bulundu ve Avrupa Birliği’ne seslendi.

Erdoğan “Şu anda Ukrayna’yı AB’ye alma gayretlerini takdirle karşılıyoruz, bu güzel gelişme. AB liderlerine ben diyorum ki, ‘Türkiye’yi neden almakta tereddüt ediyorsunuz ya da almıyorsunuz’ diyorum. Avrupa Birliği üyesi ülkelere diyorum ki; ‘şu anda Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti lütfen Türkiye için de gösterin. Yoksa Türkiye’ye de birileri savaş açıp saldırdığı zaman mı gündeme alacaksınız” ifadelerini kullandı.

Ukrayna TV kulesi vuruldu, yayınlar kesildi! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Erdoğan’ açıklamaları şöyle:

“Kosova’nın kalkınmasına, uluslararası alanda hak ettiği alanda yer almasına büyük önem veriyoruz. Türk firmaları Kosova’ya 400 milyon euroya varan yatırım yaptı. Kosova Türk toplumu Kosova ile beşeri ilişkilerimizi temsil ediyor. Bölgemizdeki ve ötesindeki tüm aktörlerin barışı öne çıkarması elzemdir. Sürecin bölgede kapsamlı bir sonuca ulaşması en büyük arzumuzdur. Görüşmemizde FETÖ ile müşterek mücadelemizi de ele aldık. Değerli mevkidaşıma dostluk ve kardeşlik hukuku temelinde atılması gereken adımları aktardım. Az önce imzaladığımız anlaşmaların hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

‘KOSOVA’YI İKİNCİ TANIYAN ÜLKE BİZİZ’

Bildiğiniz gibi Kosova’nın tanınması noktasında ilk adım ABD tarafından atılmıştır. O zmaanlar ben başbakandım ve kabine toplantısındaydık. İkinci tanıyan ülke biz olduk. Ben dünyadaki başbakan dostlarımla çalışma yaparak Kosova’nın tanınması sürecini hızlandırdım. Hala buna devam ediyor. Buna yönelik görüşmelerimiz devam ediyor. Değerli kardeşim Osmani bana bazı ülkelerin adını verdi. Onlarla görüşeceğiz. NATO konusuna gelince, NATO’nun önemli bir ülkesi olarak Türkiye’nin bu konuda bir konuda bir sorunu yok. Biz Kosova’ya tanımak için adım atarız ve Kosova’yı tanırız.”

‘TÜRKİYE’Yİ AB’YE ALMAKTA NEDEN HALA ENDİŞE EDİYORSUNUZ?’

Erdoğan şöyle devam etti: “Öncelikle 1959 ve 1963 yılları arası AB’nin Türkiye’yi AB birliğine alma sürecine ilişkin oyaladığı tarihlerdir. O günden beri süreç böyle işledi. Şu anda Ukrayna’nın buna yönelik bir gayreti var. Biz buna karışmayız, kendimizden sorumluyuz. Bunu takdirle karşılıyoruz. Ama ben diyorum ki niye hala Türkiye’yi AB’ye almaktan endişe duyuyorsunuz? NATO konusuna gelince, biz NATO’nun genişlemesi taraftarıyız. Ben AB üyesi ülkelere diyorum ki lütfen Ukrayna’ya karşı gayreti Türkiye’ye de gösterin.”

OSMANİ: BALKANLARDA İSTİKRARSIZLIK AMAÇLANIYOR

Osmani ise şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çok teşekkür ediyorum. Türkiye’nin halkı ve kurumlarına bize verdiği destekler için çok teşekkür ederim. Kosova’nın sesinin uluslararası arenada çıkmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan yardımcı olmuştur. NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin desteğini bekliyoruz. Rusya, Batı Balkanlarda’da istikrarsızlık amaçlıyor. Daha önce de söylediğim gibi Kosova hala Sırbistan’ın olumsuz davranışlarıyla karşı karşıya gelmektedir. En önemli müttefiğimiz Türkiye asla bize sırtını dönmemiştir. Şuna inanıyorum ki aramızdaki işbirliğini daha da derinleştireceğiz. Kosova’da her zaman size saygı duyan ve sizinle işbirliği yapmak isteyen bir halk bulacaksınız.”

Zelenskiy Avrupa Parlamentosu’nda konuştu, ayakta alkışlandı