‘Erdoğan, toplu kılınacak ilk cuma namazında Ayasofya’da olacak olabilir mi?’

Yayın tarihi: 25 Mayıs 2020 Pazartesi 8:51 am - Güncelleme: 25 Mayıs 2020 Pazartesi 8:51 am

Sözcü yazarı Zeynep Gürcanlı, kulislerde, camilerin cuma namazı için açılacağının duyurulduğu 29 Mayıs’ın AKP hükûmetinin, Ayasofya üzerinden yeni bir ‘algı fırsatı yaratıp yaratmayacağının konuşulduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, “Özledik! Ama az daha sabır. Birlikte başaracağız…” notuyla Ayasofya paylaşımını hatırlatan Gürcanlı, “Acaba Erdoğan, uzun bir ara sonrasında toplu kılınacak ilk cuma namazında nerede olacak? 29 Mayıs’ta Ayasofya’da olabilir mi?” diye sordu.

İşte o yazı:

Türkiye, yaklaşık 2.5 aylık sert Covid-19 pandemisi önlemlerinin ardından, bu hafta normalleşme yönüne giriyor.

AKP hükümeti, normalleşmeye doğru atılacak ilk adımlar arasına, iki aydır ibadete kapalı olan camilerin, Cuma namazı için açılmasını da koydu.

Ancak cami açılışı konusunda hükümet kanadından gelen açıklamalardaki çelişkiler Ankara’da AKP’nin bu konuda “sürpriz bir adım daha” atıp atmayacağının konuşulmasına neden oldu.

Şöyle ki;Camilerin açılmasına ilişkin ilk açıklama Diyanet İşleri Başkanı’ndan geldi; Erbaş, camilerin 12 Haziran’da ibadete açılacağını duyurdu. Ancak daha
Erbaş’ın açıklamasının üzerinden sadece saatler geçmişken, bu kez AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan açıklama geldi; Erdoğan, camilerin ilk kez 29 Mayıs günü Cuma namazı için açılacağını söyledi. Erdoğan’ın bu açıklaması üzerine de Başkent siyasi kulisleri hareketlendi.

Çünkü 29 Mayıs günü kritik bir gün; İstanbul’un fethinin yıldönümü. Kulislerde, derinleşen ekonomik krizin konuşulmasını önlemek için her yolu, her polemiği deneyen AKP hükümetinin 29 Mayıs’ta, Ayasofya üzerinden yeni bir “algı fırsatı yaratıp yaratmayacağı” konuşulmaya başlandı.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ