Erdoğan’dan Bahçeli’nin ‘AYM yapılandırılsın’ çağrısına yeşil ışık

Yayın tarihi: 1 Ekim 2020 Perşembe 2:27 pm - Güncelleme: 1 Ekim 2020 Perşembe 6:02 pm

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yeni yasama yılı açılış töreninde konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlık sisteminin zamana ihtiyacı olduğunu söyledi. Erdoğan, Bahçeli’nin yaptığı “AYM kapatılsın” çıkışını da destekledi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis’in yeni yasama yılı açılış töreninde konuşuyor. Erdoğan’ın konuşmasından başlıklar şöyle:

“TBMM’nin yeni yasama yılının ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ülkemizin gelişimine katkı sağlayanlara şükranlarımı sunuyorum.

HDP, Meclis bahçesinde oturma eylemi başlattı

Tarihimize ne kadar iyi bilirsek geleceğimize sahip çıkabiliriz. Ülkemizin terörle mücadelesinde, haklarını koruma konusunda net tavır gösteren Meclisimize şükranlarımı sunuyorum.

Koronavirüs salgının yayılma günlerine denk gelmesi nedeniyle bu yıl dönümünü arzu ettiğimiz gibi kutlayamadık. Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıl dönümünü inşallah şanına layık kutlamalarla karşılayacağız

Bizim Meclisimiz herhangi bir Meclis değildir. Milli iradenin tecelligâhı olmuş yerdir. Burası ülkemizin istiklal harbini yönetmiş bir Meclis’tir.

 

BAŞKANLIK SİSTEMİ İTİRAFI

 

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi değişikliğinin ideal seviyeye gelmesi vakit alacaktır.

Yeni dönemde Meclis çalışmalarına katkı verecek her partiden milletvekillerimize şimdiden teşekkür ediyorum. Gelişmiş denen ülkelerin gerçek bir kriz durumunda kendi vatandaşlarına dahi hayırlarının dokunmadığı görülmüştür.

Dünya beşten büyüktür tespiti bu gerçeğin ifadesidir. Biz her şeye rağmen mevcut kurumların yeniden yapılanmasıyla bu ihtiyacın karşılanabileceğini düşünüyoruz. Dünyanın doğusu ve batısıyla, her köşesinin güvenliğe ihtiyacı vardır.

Küresel yönetim kurmamız şarttır. Türkiye olarak insanlığı tehditten kurtaracak çözümleri gündeme getirme ve neticeye ulaştırmaya çalışıyoruz.

Ülke olarak küresel krizlerin en çok yaşandığı coğrafyanın tam merkezinde yer alıyoruz. Balkanlar’daki katliamların izleri hâlâ tazedir. Karadeniz’de Kırım’ın işgali ile başlayan kriz alanıdır.

AZERBAYCAN VE DOĞU AKDENİZ MESAJI

Azerbaycanlı kardeşlerimizin vatanlarını koruma mücadelelerinde yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyorum.

İşgalcilere sessiz kalıp, onların yanında yer alanların sözünün bizim nezdimizde kıymeti yoktur.

Azerbaycanlı kardeşlerimize tüm imkânlarımızla destek vermeye devam edeceğiz. Bu alçak oyun inşallah bozuluyor. Dağlık Karabağ’daki kalıcı barışın yolu Ermeni işgalcilerin geri çekilmelerinden geçiyor. Ermenistan yönetimini ısrarla Türkiye’ye iftira atmaları kurtarmayacak. Rabbim Azerbaycanlı kardeşlerimizin yar ve yardımcısı olsun.

Kriz haritasını biraz daha güneye inerek baktığımızda Körfez bölgesi geliyor. Körfez bölgesi kaynamaya devam ediyor. Kuveyt Emiri El Sabah’a Allah’tan rahmet diliyorum.

Irak’ta Körfez Savaşı’ndan beri süren istikrarsızlıklar en çok ülkemize zarar vermiştir.

Suriye’deki zulüm ve savaştan çıkan 4 milyon insanı şehirlerimizi biz ağırlıyoruz. “Türkiye’nin Suriye’de ne işi var?” diyorsa ya ülkeyi ve tarihini bilmiyordur ya da kafasında hesaplar yapıyordur. Sınırlarımızı terör örgütlerine teslim etmedik, etmeyeceğiz. Son teröristi imha edene kadar harekâtlarımızı sürdüreceğiz.

Akdeniz’de çatışma peşinde asla değiliz. Tek talebimiz haklarımıza saygı gösterilmesi.

AYM’NİN KAPATILMASINA ONAY

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis açılış konuşması ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Anayasa Mahkemesi’nin yapılandırılmasına yönelik çağrısına destek verdi.

İdam cezasıyla ilgili tartışamalara, “Meclis’te idamla ilgili olumlu karar verildiğinde onaylarım” diyen Erdoğan Anayasa Mahkemesi konusundan da parlamentoda çalışma olursa seve seve onaylayacağını belirtti.

Soylu’dan sonra Bahçeli de AYM’yi hedef aldı

Erdoğan, “Parlamento, AYM’yle ilgili yeni bir yapılanmaya giderse yeni bir adım atarsa seve seve ben de buna katılırım” dedi.

Cumhurbaşkanı HDP’nin Genel Kurula katılmaması ile ilgili ise “Varlığıyla yokluğu arasında zaten herhangi bir fark yok. Çünkü onların her zaman yeri ya dağdır ya sokaklardır.” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN’IN POSTERİ ASILDI

Yasama yılı açılışında ilk defa bir cumhurbaşkanının posteri Meclis binasına asıldı.