Erdoğan, Süleymani için ‘şehit’ dedi mi?

Yayın tarihi: 5 Ocak 2020 Pazar 11:14 am - Güncelleme: 5 Ocak 2020 Pazar 11:14 am

AKP’li Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ın, ABD tarafından öldürülen İranlı komutan Kasım Süleymani’ye ‘şehit’ deyip demediğini tartışılıyor.

ABD’nin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani‘yi öldürmesinden ardından Türkiye’nin resmi tavrı Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamayla ortaya konuldu. Cumhurbaşkanlığı ve hükümet üyelerinden ise herhangi resmi bir açıklama yapılmadı.

Sadece, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Süleymani suikastı sonrasında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi aradığı duyuruldu, ancak bu görüşme hakkında da ayrıntı verilmedi.

“ŞEHİT SÜLEYMANİ’NİN YOKLUĞU DERİNDEN ÜZÜYOR”

İran’ın Ankara Büyükelçiliği, görüşme konusundaki ayrıntıyı, twitter hesabından yayınladığı bir açıklamayla verdi. atılan tweet’te şu ifade kullanıldı:

“Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Sayın Hasan Ruhani ile telefon konuşmasında; ‘Şehit Süleymani’nin yokluğu derinden üzüyor. İran halkı, sizin ve Rehber’in öfkesinin farkındayım’ ifadesini kullandı.”

İDDİA YALANLANDI

RT World’e konuya ilişkin açıklama yapan bir üst düzey yetkili büyükelçiliğin iddiasını yalanlayarak şunları söyledi: ”

Sayın Cumhurbaşkanımız görüşme sırasında Kasım Süleymani’nin resmi unvanı münasebetiyle muhatabına taziyelerini sunmuşlardır.

Görüşmede Süleymani hakkında “şehit” ifadesi kesinlikle kullanılmamıştır.

Cumhurbaşkanımız, diplomatik temasların önemini vurgulayarak, İran’a gerginliği artırabilecek adımlardan imtina etme çağrısında bulunmuşlardır.”