Erdoğan: Sera gazı salınımı düşürmek için yeni metro hatları inşa ediyoruz

Yayın tarihi: 23 Eylül 2019 Pazartesi 11:27 pm - Güncelleme: 23 Eylül 2019 Pazartesi 11:27 pm

Erdoğan, New York’ta düzenlenen BM İklim Zirvesi’nde açıklamalarda bulundu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta düzenlenen BM İklim Zirvesi’nde konuştu. Metro inşaatlarından, bisiklet yolları projesine hükümetin projelerini anlatan Erdoğan, konuşmasında sıfır atık projesi ve plastik poşet yasağına da değindi. “Sera gazı salınımı düşürmek için yeni metro hatları inşa ediyoruz” ifadesini kullanan Erdoğan “Marmaray ve Avrasya Tüneli gibi tarihi nitelikte projelerimizi hayata geçirdik” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payını 2023’de yaklaşık yüzde 39 seviyesine ulaştıracağız. Millet bahçesi projemizle yeşil alanlarımızı hızla artırmayı hedefliyoruz. Son 17 yılda 4 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduk. 11 Kasım’da 11 milyon fidan dikiyoruz. 2023’te orman alanlarımızın toplam alanın yüzde 30’una çıkarmaktır. Orman alanını artıran nadir ülkelerdeniz.

Sera gazı salınımı düşürmek için yeni metro hatları inşa ediyoruz. Hızlı tren hatlarımızı önümüzdeki 5 yıllık dönemde 5 bin 600 kilometreye taşıyacağız. Marmaray ve Avrasya Tüneli gibi tarihi nitelikte projelerimizi hayata geçirdik. Atık yönetimi, iklim dostu teknoloji ve enerji kaynaklarının kullanımı, hava, su, toprak kalitesinin iyileştirilmesi yönünde önemli değişiklikler kaydettik.

Ülkemizde plastik poşet kullanım oranını dörtte üç oranında düşürdük. Sıfır atık projemizi Türkiye’ye yaygınlaştırıyoruz. 2023 itibarıyla yaklaşık 400 bin binada sıfır atığa ulaşmış olacağız. Bisiklet yolları da son dönemdeki en önemli yatırım alanlarımızdan birini oluşturuyor. Bisiklet yollarını 4 bin kilometreye çıkaracağız. Kalkınma hedeflerimizden vazgeçmeden iklim değişikliğine uygun politikaları hayata geçiriyoruz. Karadeniz bölgesi için eylem planımızı yayınladık. Diğer bölgelerimiz için de kısa sürede yayınlayacağız.

İlk girişim yerel iklim yatırımı için liderlik girişim ve ikincisi sıfır karbon binalar girişimidir. 2030 yılına kadar yeni binaların ve mevcut binaların sıfır karbon haline getirilmesi için yol haritalarının hazırlanmasıdır. İklim dostu ulaşım girişimini hedefliyoruz. Eş başkanlığını yürüttüğümüz çalışma grubunun geliştirdiği girişimin herkes tarafından destekleneceğine inanıyorum.