Erdoğan şaşırtmadı: Kadın hakları konusunda yaptıklarımızı saysak, saatlerce bitiremeyiz

Yayın tarihi: 5 Aralık 2021 Pazar 1:35 pm - Güncelleme: 5 Aralık 2021 Pazar 1:35 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 87. yıl dönümü dolayısıyla bir video mesaj yayınladı. Erdoğan video mesajında “Kadınlar seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanmaya AK Parti ile başladı. Kadın hakları konusunda yaptığımız çalışmaları saymaya kalksak, saatlerce bitiremeyiz” dedi.

Türkiye’nin kadınlara seçme ve seçilme hakkını birçok Avrupa ülkesinden önce verdiğini hatırlatan Erdoğan, “Kadınlarımızın bu imkana Avrupa’daki hemcinslerinden çok daha evvel kavuşması milletimizin kadınlara bakışını yansıtan önemli bir göstergedir. Üstelik bunun bir zorlama yoluyla değil de siyasetin kendi olağan mecrası içinde gerçekleşmesini son derece anlamlı buluyoruz. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal’in ortaya koyduğu bu vizyonun maalesef ondan sonra gelen vesayetçi zihniyet tarafından devam ettirilmediğini görüyoruz. Ekonomiden eğitime kadar her alanda gazinin emanetine ihanet edenler, kadınlarla ilgili atılan adımları da sabote ettiler. Kılık kıyafetine göre kadınlarımızı ayıranlar, seçilme hakkı başta olmak üzere kadınlarımızın anayasal haklarını kullanmalarını engellediler. Lafa gelince demokrasiyi eşitliği kimseye bırakmayanlar, kamusal alanda olduğu gibi siyasette de kadınlarımızın varlığına tahammül edemedi” ifadelerini kullandı.

“KADINLARIN SOSYAL HAYATA KATILIMINDA AK PARTİNİN İMZASI VARDIR”

“Her ne kadar kadınlarımız seçme ve seçilme hakkını 1934 yılında elde etmişlerse de haklarını özgürce kullanmaya AK Parti ile başlamışlardır. Kadınların siyasete ve sosyal hayata katılım mücadelesinde elde ettikleri kazanımlarının çoğunun altında AK Parti imzası vardır. Kadın hakları konusunda yaptığımız çalışmaları saymaya kalksak, saatlerce bitiremeyiz. Birileri kadınların ismini ve fırsat bulduklarında kendini istismar etmenin peşindeyken, biz hiçbir zaman ayrım yapmadan kadınlarımızı gerçek anlamda haklarına, özgürlüklerine kavuşturmak için çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde başta kadına yönelik şiddet olmak üzere kadınlarımızın sorunlarına çözümler geliştirmeye devam edeceğiz. AK Parti Genel Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı olarak hak ve adalet mücadelesinde kadınlarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TEPKİSİ

Erdoğan’ın mesajına gelen tepkiler arasında ise en çok İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı vardı. Kadın hakları aktivistleri, avukatları ve insan hakları örgütleri;  kadına karşı şiddeti ve kadın cinayetlerini önlemekte, kadınları korumakta çok önemli bir anlaşma olan İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmemesi için uzunca süren kampanyalar, yürüyüşler yapmıştı.

Ancak Türkiye, 1 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla kadına karşı şiddetle mücadele amacıyla hazırlanan İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararı ile resmen çekildi.

Erdoğan: İstanbul Sözleşmesi’ni gündemimizden çıkardık

“İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacağız”